(Bijna) 60 jaar… en hoe nu verder met je werk en met je leven?

60 jaar…. en hoe nu verder met je werk en met je leven?

Je bent zo om en nabij de 60 jaar. Je hebt het grootste gedeelte van je werkende leven achter de rug. Als je kinderen hebt, zijn die waarschijnlijk al druk bezig met hun eigen leven. Ze hebben jou – gelukkig – steeds minder nodig. De kans is reëel dat jij in je familie tot de oudste generatie behoort. De mantelzorgfase voor de generatie voor je is gestopt. Dat doet je des te meer beseffen dat ook jij in je laatste deel van je werkende leven bent. Je hoofd ervoor in het zand stoppen, maakt dat niet anders.

55+…. bijna 60 jaar – en hoe nu verder met je leven?

Als het meezit heb je nog zo’n 15 tot 20 jaar in goede gezondheid te gaan (bijna 1/4 van de mensen van 75 jaar heeft professionele zorg nodig). Er ontstaat dus ruimte in je tijd, portemonnee en hoofd om je leven anders in te richten. Een beetje anders of misschien zelfs wel radicaal anders. Om dingen te doen waar voorheen geen tijd, geld of energie voor was. Wat gaat het worden?

60 jaar - hoe nu verder

55+ – 60 jaar – hoe nu verder

55+ … bijna 60 jaar – en hoe zit het eigenlijk met je vitaliteit?

Zo om en nabij de 60 jaar zijn, is dus een mooi moment voor reflectie:

 • waar sta ik nu?
 • hoe vitaal ben ik? en wat kan ik doen om vitaal te blijven?
 • welke wensen en dromen heb ik (deels) gerealiseerd?
 • welke wensen en dromen hebben voor de komende 15 tot 20 jaar?
 • Hoe kan ik vorm geven aan de volgende fase van mijn leven?

60 jaar – en hoe nu verder met je werk?

Als je je werk altijd met plezier, interesse en ambitie gedaan hebt, wil je misschien nog wel voor langere tijd aan het werk blijven. Hoe krijg je dat voor elkaar? Wat kun je er zelf voor doen? Welke omstandigheden en hulp van buitenaf heb je er voor nodig?

Als je merkt dat je werk te belastend wordt of misschien al langere tijd te belastend is, hoe ga je dan verder? Welke mogelijkheden zijn er om met plezier werkend ook gezond en vitaal de eindstreep van het werkende leven te halen?

Wat wil je eigenlijk nog in je werk. Welke taken zou je nog willen doen? Wat zou je nog willen leren, uitproberen, doen? En sta je daar voldoende bij stil? Onderzoek je welke mogelijkheden er zijn, om dat wat je wil – al is het maar voor een stukje – te realiseren?

(bijna) 60 jaar – hoe ziet de buitenwereld je?

Als je zoals ik altijd aan het werk bent geweest, is het interessant om te ervaren hoe de buitenwereld tegen je aankijkt. In de kern ben ik als persoon niet wezenlijk veranderd. Ik blijf nieuwsgierig, wil graag nieuwe dingen doen, liefst samen met anderen en van betekenis zijn voor mijn coachees en trainingsdeelnemers. Ik blijf houden van lezen, gezelligheid, koken, toneel, debatteren, lachen, reizen…  Natuurlijk ben ik veel ervarener, ouder en wijzer (hoop ik :-)). En natuurlijk wil ik die ervaring inzetten voor mensen die dat kunnen gebruiken om zelf te groeien en bloeien.

Als onderdeel van het werkende deel van de samenleving:

 • hoor ik ook bij de oudste generatie op het werk. En dus komen er jongere trainers, coaches, teamcoaches die mijn rol, mijn plek op de apenrots best willen overnemen. Nou ben ik als ZZPer gewend om altijd in concurrentie te werken, dus wat dat betreft is er voor mij niets nieuws onder de zon. Alhoewel: concurreren op leeftijd, is natuurlijk weer anders. Mensen in loondienst, voelen soms dagelijks aan den lijve dat er aan hun stoelpoten geknaagd wordt. Vanuit het apenrots mechanisme logisch maar voor de betreffende 55+er een vreemde gewaarwording (hoe zo, zo oud ben ik toch nog niet :-)).
 • kan ik ook last hebben van het imago dat aan oudere werknemers kleeft: duur, vaker en langer ziek, weinig leergierig, vastgeroest in oude ideeën en oude modellen. Hoe laat je goed horen en zien dat gezond bent, leergierig, in voor nieuwe ideeën en andere werkwijzes? En willen jongeren dat – vanwege de apenrots – eigenlijk wel zien?

En jij? Hoe wil jij verder met je werk en met je leven?

Ben je 55+, bijna of al helemaal 60 jaar? En vraag jij je ook af hoe je nu verder wilt met je leven?

Tip 1   gluren bij de buren

Het is aan jou! Juist nu je meer tijd, meer ruimte in je hoofd en hopelijk voldoende middelen hebt, is het aan jou om opnieuw na te denken over je werk en je leven. Wat wil jij met de komende 15 tot 20 jaar? Praat er met anderen over. Kijk hoe andere 55+ers vorm geven aan hun leven. Pik er de dingen uit die je aan staan en ga ze doen. Want dat is natuurlijk wel zo: er over nadenken is pas stap 1. Pas als je ook in actie komt, verandert er echt iets. Pas als je in beweging komt, geef je opnieuw vorm aan je leven.

Tip 2   handvatten om meteen te gebruiken als je een baan zoekt en aan het solliciteren bent

Op deze pagina vind je handvatten die je helpen om het zoeken naar een baan wat aangenamer te maken

Tip 3   persoonlijke coaching

Zoek je een ervaren 55+ coach die je met kritische vragen en praktische handvatten helpt om je eigen keuzes te maken en op weg te gaan? Neem dan contact op met mij via het contactvenster rechts.

Coaching kan zich richten op vragen als:

 • waar sta ik NU
 • wat heb ik meegenomen en meegekregen vanuit mijn VERLEDEN:
  • waar ben ik trots op
  • waar heb ik voldoening uit gehaald
  • wat waren zinvolle activiteiten voor me
  • welke ontwikkeling heb ik als persoon en als professional doorgemaakt
  • welke waarden stonden centraal in mijn leven en in mijn werk
 • wat wil ik met de TOEKOMST die voor mij ligt:
  • waar hoop ik op
  • waar droom ik van
  • welke waarden wil in de komende tijd centraler zetten.

Neem contact op met mij als je coaching zoekt van een ervaren vakvrouw.

Laat wat van je horen

*