De professional als trainer. Artikel: trainers in beweging

De eerste stap is natuurlijk het herkennen van de preekstand. Er is een groot verschil tussen geconcentreerd luisteren en deze preekstand. Bij geconcentreerd luisteren kijken mensen je meestal aan. Dat hoeft niet altijd. Er zijn mensen die zo auditief ingesteld zijn dat kijken ze afleidt. Maar de meeste mensen in je publiek kijken je aan. Daarnaast zie je reacties op het gezicht van het de deelnemers. Ze knikken of schudden nee. Soms kijken ze elkaar kort aan of bewegen de spieren in hun gezicht. Ze lachen of geven antwoord op vragen die je stelt. Als dat ontbreekt dan zie je meestal de preekstand: Ogen op oneindig, gezicht zonder uitdrukking en het lijkt alsof de ander met zijn eigen gedachten bezig is.

Als je de preekstand herkent dan is gewoon doorpraten zinloos. Er is een grote kans dat je publiek niets opslaat van wat je vertelt.

Wat kun je wel doen?

Vragen stellen

Door een vraag te stellen aan je publiek betrek je ze er weer bij. Een vraag doet een appèl op mensen. Ze gaan automatisch nadenken. Je kunt zelfs vragen stellen waarop je niet persé antwoord wilt. Vragen als: Hoe komt het dat mensen dat doen? Je betrekt je publiek er beter bij.

Namen noemen

Door onverwachts een naam te noemen, zorg je er voor dat de groep uit de preekstand komt. Je kunt een vraag stellen. Maar ook bijvoorbeeld: zoals Freek net zei… of, dat lijkt op het werk dat Marieke doet… Een naam negeren is moeilijk en verder denkt de rest van de groep ook:  ‘opletten, dadelijk word ik genoemd…’.

Benoemen

Je kunt benoemen wat je ziet. Je vraagt dan: ‘is het nog te volgen of vinden jullie dit interessant of moeten we door’?. Dat kan betekenen dat je het programma wat gaat omgooien. Dat kan alleen als je het programma goed kent en je genoeg zelfvertrouwen hebt om dat te doen. Het is echter wel heel effectief en werkt lang door op de aandacht van de deelnemers.

Pauze in lassen

Soms is het gewoon tijd voor een pauze. Na de pauze kunnen mensen weer beter luisteren.

Mensen met elkaar laten discussiëren

Stel een discussievraag en laat mensen dat even met elkaar bespreken.

Opdracht geven

Geef een opdracht. Bijvoorbeeld om met een buurman een paar kenmerken op te schrijven.

Word actief

Zet mensen in beweging. Laat ze even rondlopen, van plek verwisselen of staan. Daar hoort dan een opdracht bij natuurlijk, maar af en toe fysiek bewegen is goed voor de concentratie. Zelf actief doen helpt soms ook. Bijvoorbeeld: bepaald gedrag uitbeelden, je stem verheffen, heen en weer lopen. Mensen kijken graag naar bewegende beelden.

Vraag je je af je de preekstand wel herkent? Oefen. De preekstand herkennen kun je oefenen bij het jaarlijkse praatje van de voorzitter van wat dan ook. Kijk goed rond tijdens het praatje en schat in welke deelnemer nog luistert en welke in de preekstand staat. Heb je meteen wat te doen tijdens de preek :-).

Heb je zelf tips?

Deel ze met anderen en schrijf ze hieronder op. We verloten onder de schrijvers elke maand een boek over trainen.

PS

Wil je af en toe een artikel met nieuwe tips over trainen en groepen leiden? Meld je dan aan voor onze nieuwe artikelen.

Spreken onze tips je aan? Vertel het anderen via de sociale media via de buttons links.

Wil je graag training | coaching op dit onderwerp? Stuur ons een mail via het contactformulier rechts.

Laat wat van je horen

*