Wil je weten wat jouw drijfveren en kwaliteiten zijn? Doe de gratis quickscan van de RealDrives drijfverentest

Groeien en bloeien dankzij inzicht in je drijfveren

RealDrives drijfverentest

Realdrives, de 2e generatie drijfverentest

Meer dan 60% van de werknemers kan niet goed vertellen wat zijn/haar drijfveren en talenten zijn. Jammer, jammer, jammer. Voor jezelf, want hoe weet je nu in welk werk je kunt bloeien en groeien? Voor bedrijven, want hoe weet je nu als bedrijf hoe je kunt groeien en bloeien dankzij de talenten en drijfveren van je mensen? En dat terwijl we in deze dynamische tijden alle kwaliteiten hard nodig hebben.

In mijn begeleiding maak ik voor vragen over talenten en drijfveren regelmatig gebruik van de RealDrives drijfverentest. RealDrives is de nieuwe generatie Management Drives test. De test geeft een goed, genuanceerd en gedetailleerd beeld van wat jou drijft. En de test laat zien of je voorkeur meer ligt bij het volgen van je gevoel, je gedachten of je impuls. Bovendien laat de test zien of je meer in de toekomst, in het heden of verleden bent met je aandacht. De test geeft een goed beeld over wat voor type taken beter bij jou passen.

Als je de test met een team invult, wordt helder waar jullie gezamenlijke voorkeur ligt, welke drijfveren en energie jullie overvloedig hebben en wat eventueel nog mist in het team.

En de test laat zien waar je in een rol als adviseur|projectleider|procesmanager|leidinggevende als vanzelf aandacht aan besteed en waar je valkuilen liggen.

Al nieuwsgierig?

Om een eerste indruk te krijgen van je persoonlijke drijfveren, vind je hieronder een quick scan. De opdracht:

 1. kies uit de zes mogelijkheden hieronder de drie dingen die je in je werk het belangrijkst vindt.
 2. probeer er zo goed mogelijk een volgorde in aan te brengen.

In mijn werk gaat het mij vooral om:

 • prettige en leuke contacten met mensen.
 • resultaten neerzetten.
 • leren, analyseren en ontwikkelen.
 • eenheid en behoud van goede tradities.
 • beslissingen nemen en tempo maken.
 • dingen degelijk doen en goed organiseren.

En? Welke uitspraak herken je meteen als ‘die gaat over mij’?

 De zes RealDrives drijfveren

 • Geel: deze drijfveer streeft naar het verwerven van kennis en inzicht. Sleutelwoorden: begrip, consistentie, visie en toekomst.
 • Groen: deze drijfveer streeft de menselijke maat na en stelt de onderlinge harmonie voorop. Sleutelwoorden: gelijkheid, openheid, spontaniteit, delen.
 • Oranje: deze drijfveer streeft naar resultaat en vooruitgang. Sleutelwoorden: ambitie, status, doelgerichtheid en flexibiliteit.
 • Blauw: deze drijfveer streeft naar orde en zekerheid. Sleutelwoorden: duidelijkheid, discipline, betrouwbaarheid, verantwoordelijkheid.
 • Rood: deze drijfveer streeft naar een eigen domein en geeft snelheid en felheid. Sleutelwoorden zijn snel, alert, confronterend, onverschrokken.
 • Paars: deze drijfveer streeft naar vertrouwdheid, veiligheid, geborgenheid. Sleutelwoorden zijn: beslotenheid, eenheid, stabiliteit, veiligheid.

Wil je graag weten welke drijfveren horen bij jouw voorkeuren? Lees dan dit artikel over de drijfveren en gedrag.

Wil je graag meer weten over de drijfveren en het RealDrives model. Lees dan dit artikel over de test en het model.

De krenten uit je werk-pap

Met deze oefening zet je een volgende stap in het onderzoeken van je drijfveren en talenten. De oefening: houdt een maand lang dagelijks bij welke werkzaamheden|activiteiten je blij maken, energie geven, uitdagen. Het zijn die werkzaamheden|activiteiten waar je eens even ‘lekker voor gaat zitten’. Het zijn de taken of activiteiten waar je meer tijd en energie in stopt dan strikt nodig. Vraag je vervolgens af ‘wat maakt dat die activiteiten mij blij maken, energie geven’. Als je dat een maand doet, ga je patronen zien. Die patronen passen bij sommige kleuren uit het RealDrives drijfveren model van hierboven.

De blik van de buitenwereld

Ook de buitenwereld heeft interessante informatie voor je. Ze zien minstens deze drie dingen:

 1. werk |taken die jou heel gemakkelijk af gaan. Je hebt er blijkbaar talent voor. Dat wil overigens niet zeggen dat je ze dan ook heel leuk vindt.
 2. werk | taken waarbij je ogen gaan glimmen en je vol vuur, energie, volhardendheid mee aan de slag gaat. Je bent gedreven. Dat wil overigens niet zeggen dat je ze dan ook (al) heel goed kunt.
 3. werk|taken waarvoor je geen animo en ook geen talent hebt. Het kost je dubbel veel energie en het eindresultaat is nog niet je dat.

Oefening: Vraag eens een maand lang, liefst elke dag aan iemand wat die over deze onderwerpen aan jou waarneemt. En geef de ander ook informatie over wat jij over deze onderwerpen waarneemt. Het levert je niet alleen veel inzicht in jezelf op, je leert ook heel veel over talenten en drijfveren van andere mensen.

Veel plezier met de quick scan en met de oefeningen.

Kennismakingsworkshop

Wilga Janssen geeft regelmatig een introductieworkshop ‘inzicht in je eigen en andermans drijfveren’. Hier lees je alle informatie over de volgende workshop.

PS

Wilga Janssen is vanaf 2011 gecertificeerd om met de testen en het materiaal van RealDrives te werken. Ze komt graag het model en hoe ze het bij vraagstukken inzet, toelichten.  Neem contact op via het formulier rechts of via 06 55 79 78 32.

Spreekt deze quick scan je aan, deel het dan via de sociale media met je relaties.

Op deze pagina vind je een overzicht van alle artikelen op deze website.

PS

De quick scan komt uit het boek ‘Drijfveren, willen = doen’, van Hans Versnel en Machiel Koppenol. Zij zijn de makers van het Management Drives model en ook van deze verbeterde versie RealDrives. De andere oefeningen zijn van eigen hand.

Laat wat van je horen

*