Ervaren Talenten vertellen over hun loopbaan… Renate Bak

Inspirerende ervaren professionals vertellen over hun loopbaan – Renate Bak

50+ professionals worden niet altijd even positief afgeschilderd. Te oud, te langzaam, te star, te ………. Met deze korte interviews wil ik laten zien dat er ook heel veel inspirerende en actieve 50+ professionals zijn. In dit interview Renate Bak-Haalboom aan het woord

Renate heeft naast haar parttime baan als roostermaker op een school, een online secretaresse bureau (www.online-secretaresse.com) van waaruit ze allerlei secretaresse diensten op afstand voor je uitvoert. Ze heeft ruim 20 jaar ervaring als directiesecretaresse.

Kenmerkend voor Renate
Ik weet heel goed wat ik wil en wat ik kan. Daar zet ik me dan helemaal voor in. Al in mijn jonge jaren, toen ik via uitzendbureaus op zoek ging naar een baan, merkte ik al snel dat als je kansen en mogelijkheden aanpakt, laat zien dat je leergierig bent en je uiterste best doet, je snel een leuke baan hebt.
Ik stap onbevreesd de wereld in, ga mijn plan gewoon uitvoeren en houd me helemaal niet bezig met dat iets niet zou kunnen lukken. Dat heeft me heel wat leuk werk opgeleverd.
Je moet het toeval een handje helpen door je oren en ogen goed open te houden en ook wat te doen met de gelegenheden die je geboden worden.

Een mooi voorbeeld
Renate vertelde me: ‘Zo kwam ik een hovenier tegen die te horen had gekregen dat hij langzaamaan doof zou worden. Hij vroeg zich af: ‘wat ga ik dan doen, wat kan ik dan nog wel’. En door daar naar te zoeken, bedacht hij dat hij wel een online hoveniersbedrijf kon beginnen waarmee hij tekeningen en adviezen voor tuinen kan maken. Vragen, tekeningen en foto’s komen per mail binnen en aan de hand daarvan geeft hij advies. En dat lukt hem prima. Super toch.’

Inspiratiebronnen voor Renate’s loopbaan
Het helpt enorm als je zelf nieuwsgierig bent en houdt van uitdagingen. Dan zie je ook steeds veel mogelijkheden. Dat alleen al geeft energie.
Natuurlijk helpt het als iets ‘lukt’. Dat stimuleert extra, ik word er zelfverzekerder van. Er zijn mensen die zeggen: ‘Wat jij doet zou ik ook wel willen’. Ik zeg dan tegen ze: ‘Dat kan jij ook, maar je moet het wel doen’.
Ik kom zelf ook weer mensen tegen die leergierig zijn en werk samen met ondernemende klanten. Samenwerking met deze mensen, het uitwisselen van ideeën etc., geeft ook weer inspiratie en energie.

Tips van Renate
Laat je inspireren en op ideeën brengen. Houd je oren en ogen wijd open. Praat met mensen, lees, kijk rond. Let vooral op wat er wel kan. Geef niet op. Dan zijn er voor iedereen kansen……. maar je moet ze wel zelf pakken.
Weet wat je wil en wat je kunt. Benut en etaleer je sterke kanten. Hoe moeten andere mensen anders weten waar jouw kracht ligt.

Haar motto
Ben creatief. En dan bedoel Renate: kijk naar wat je wel kunt doen. En:
Het is een kwestie van DOEN…………..want met alleen een idee of plan kom je niet verder.

Welke inspirerende Ervaren Talenten kent u? Ik zoek Ervaren Talenten om te interviewen voor mijn website en artikelen. Laat mij weten wie ik volgens u zeker moet spreken! Wilga Janssen; 06 55 79 78 32  of w.janssen@dekunstvananders.nl

Wil je graag nog meer inspiratie? Lees dan hier het verhaal van Pieter Ijfs.