Ben jij een goede luisteraar? Doe de gratis test!

Actief luisteren – een gratis test

actief luisteren – gratis luistervaardigheidstest

Of je nu als ingenieur, adviseur of projectleider bent, in beide rollen is goed kunnen luisteren naar je klanten, collega’s en medewerkers van groot belang. Het is immers moeilijk om problemen, ideeën over oplossingen, de stand van zaken in je aanpak goed over het voetlicht te brengen. Je vertelt altijd maar een deel van het verhaal en ook nog in je eigen woorden. Dus hoe goed je als verteller ook je best doet, je komt er niet als de ander niet heel serieus naar je wil luisteren. Bovendien versterk je met actief luisteren de relatie. Je laat er immers mee zien dat je de ander serieus neemt. Goed (= actief) luisteren is dus van groot belang.

Onlangs kwam ik van Kets de Vries, een hoogleraar leiderschap op Insead de volgende vragenlijst over ‘goed luisteren’ tegen.

Beantwoord de volgende vragen met JA of NEE:

  • Kunt u anderen laten uitspreken voordat u in de rede valt? Ja / Nee
  • Stelt u vragen als niet duidelijk is wat er gezegd wordt? Ja / Nee
  • Schenkt u aandacht aan wat gezegd wordt en houdt u contact? Ja / Nee
  • Luistert u zonder vooroordelen naar wat er gezegd wordt? Ja / Nee
  • Schenkt u aandacht aan non-verbale communicatie? Ja / Nee
  • Denkt u na over de gevolgen (implicaties) van wat gezegd werd en bevestigt u uw begrip bij de spreker? Ja / Nee
  • Probeert u de gevoelens achter de woorden te ontdekken? Ja / Nee

Zou je jouw luistervaardigheden willen vergroten?

Lees dan in dit artikel onze tips voor effectief en actief luisteren.

Wil je zien hoe je LSD in een gesprek toepast? Kijk dan naar onze demovideo.  Deze wordt ook gebruikt in de geneeskundeopleiding in Nijmegen!

Op zoek naar hulp?

Wil je graag beter leren luisteren. Beter worden in je adviesvaardigheden? Of in je rol als projectleider?  Neem dan contact met ons op via het contactformulier hiernaast of via 06 55797832.
Ben je een ervaren adviseur en zou je graag je adviesvaardigheden willen opfrissen, aanscherpen en aanvullen? Kijk dan hier of onze workshopcyclus iets voor jou is.

Spreekt deze test je aan?

Deel het dan met je collega’s, vrienden of bekenden via de bekende sociale media buttons links.

Wil je ons maandelijkse artikel met nieuwe tips liever niet missen? Meld je dan hier aan om ons artikel maandelijks in je mailbox te ontvangen.

PS

De meeste van onze opdrachten krijgen we van klanten en hun relaties. Ken je iemand die ook zou kunnen profiteren van onze kennis & kunde? Laat het ons weten. Of stuur hem/haar de link van deze pagina.