Hoe help je je brein om er het beste van te maken? Artikel

Hoe help je je brein om er het beste van te maken?

 

André Aleman is hoogleraar neuropsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en een internationaal gerespecteerd hersenonderzoeker. Typisch iemand waarvan je graag een boek wilt lezen over hoe het nou precies zit met dat ouder wordende brein. Gelukkig heeft hij in 2012 dat boek geschreven onder de titel ‘Het seniorenbrein, de ontwikkelingen van onze hersenen na ons 50e’. Ik vind het een zeer leesbaar en vooral lezenswaardig boek. Daarom hieronder een korte samenvatting en enkele tips om je brein te helpen er het beste van te maken.

Wat valt op aan het steeds ouder wordende brein?

 • We zijn niet louter ons brein. We zijn wie we zijn door de wisselwerking van ons brein en lijf met onze omgeving. Beperkingen bij het ouder worden zijn slechts voor 1/3 erfelijk bepaald.
 • Veroudering begint al rond je 20e! Gelukkig gaat het heel geleidelijk.
 • Het heeft brein regelmatig overcapaciteit. Die wordt ingezet om de aspecten die optreden door de veroudering, op te vangen. Bovendien gaat het brein zich herinrichten waardoor taken op een (net iets) andere manier gedaan worden en de resultaten er nauwelijks onder leiden.

 Wat is er positief aan het ouder wordende brein?

 • Ouderen zijn veelal ervarener. Ze hebben daardoor meer inzicht in complexe sociale situaties.
 • Ze zijn over het algemeen vriendelijker en evenwichtiger.
 • Omdat het brein bij het ouder worden, iets langzamer gaat reageren, gaan we vaak wat verstandiger reageren. Door de langzamere verwerking van informatie is meer integratie van cognitief en emotioneel functioneren.
 • Ouderen kunnen een beroep doen op een grotere database aan kennis en ervaring. Daardoor kunnen ze ingewikkelde beslissingen op een meer intuïtieve manier nemen.

 Belangrijkste tips

 1. Met stip bovenaan: Aleman laat een aantal keren zien dat een positieve kijk op het ouder worden enorm van invloed is. Die invloed is groter dan de invloed van lichaamsbeweging of overgewicht. Je bent zo oud als je denkt dat je bent!
 2. Ook het oudere brein is plastisch en kan dus leren. Blijven leren, helpt je brein om soepel te blijven. In die zin lijkt je brein op je spieren. Use it or lose it.
 3. Alles wat voor je brein belangrijk is, als je jong bent, is nog steeds belangrijk als je ouder bent: beweging, matig, gezond en afwisselend eten, liefst 1½ water per dag drinken, sociale contacten en veel afwisseling en uitdaging in het werk en in je leven.

 Wat kun je hiermee als bedrijf?

Ik zie vier invalshoeken:

 1. In elke organisatie werken ouderen die door hun ervaring beter in staat zijn om met complexe sociale situaties om te gaan. Kijk hoe je deze kennis en kunde beter kunt benutten. Rollen als leidinggevende, projectmanager, klantenservice of relatiebeheerder passen hier goed bij.
 2. Ga er vanuit dat ook je oudere medewerkers kunnen en willen. Als je als leidinggevende, collega of HR adviseur je ervaren medewerkers met een positieve blik bejegent, werkt dat buitengewoon stimulerend.
 3. Laat mensen niet te lang hetzelfde werk doen. Er ontstaat weliswaar grote routine maar het brein wordt er niet beter van. Dat groeit en bloeit het beste door uitdaging en afwisseling.
 4. Lees zelf dit boek en deel het uit aan anderen. Vooral aan mensen die de overtuiging hebben (en uitzenden) dat ouderen beter achter de geraniums kunnen gaan zitten.

Natuurlijk zijn we benieuwd naar je ervaringen. Hoe houd jij je brein gezond en sprankelend? Hoe help je in je organisatie om senior medewerkers te laten groeien en bloeien? Laat het hieronder weten.

Update 

Prof. E. van der Zee vertelt in het decembernummer Hersenmagazine 2014 , het blad van de hersenstichting: ‘Rond ons zestigste passen bepaalde hersengebieden zich aan waardoor de hersenen anders gaan werken. Ons impliciete geheugen gaat een grotere spelen bij het inschatten en beoordelen van nieuwe situaties. Het kan putten uit een rijkdom aan kennis, ervaringen en vaardigheden die we ons leven hebben opgedaan. Daardoor kunnen we verbanden leggen, problemen oplossen en beslissingen nemen. Ook kunnen we beter relativeren en bemiddelen en hebben we meer mensenkennis en zelfkennis. De belangrijkste uitdaging voor het ouder wordende brein is het blijven volgen van alle technologische vernieuwingen, dus geestelijk actief blijven. Dat vraagt iets meer van oudere hersenen omdat het aanmaken van nieuwe verbindingen wat moeizamer gaat.

PS
Wij maken programma’s op maat om 50+ professionals te helpen bij loopbaanvragen en competentieontwikkeling. Benieuwd naar onze inzichten en ervaring? Mail of bel ons (06 55 79 78 32)

Vind je dit artikel interessant. Stuur het met de social media buttons hiernaast door aan je vrienden, collega’s en bekenden.

Reacties

 1. Wout van der Poel zegt

  Mooi artikel, vooral voor HR functionarissen, laten we wel wezen er wordt meestal gesproken over “de vergrijzing” en dan meestal niet in de positieve zin.
  Dat kan een stuk positiever b.v. laten we het hebben over “de verzilvering” van onze oudere collega’s. Verzilveren van hun kennis en ervaring door b.v. herintroductie van een al lang en beproefd principe van meester/gezel. De meester blij dat zijn kennis en kunde wordt doorgezet en de gezel blij met de de kennis en kunde. Doen! Zou ik zeggen.

 2. Prachtig “verzilvering”!! die hou ik erin.

 3. Hildegonde Mostert zegt

  Inderdaad een prachtig boek, dank voor de tip. Wat mij inspireert is de constatering dat ook het oudere brein z’n kwaliteiten heeft en dat vertraging :):) sociaal gezien ook een positief functionele kant heeft.
  En de belangrijkste tips die ik er daarnaast uit haal:
  1. beweeg! kom in de frisse lucht! Zorg dat zuurstof letterlijk ook je hersenen kan bereiken!
  2. blijf je brein uitdagen: if you don’t use it, you loose it.
  Mijn tip die ik daar graag aan toevoeg:
  Zorg ook voor ontspanning. Met name in de ontspanning is het mogelijk het creatieve brein aan te spreken. Bijvoorbeeld een rondje hardlopen. En dan niet omdat het moet, maar omdat je het wilt :).
  Geniet!
  Met hartelijke groeten,
  Hildegonde

Laat wat van je horen

*