Karakters: introverte en extraverte mensen. Artikel

Gelukkig zijn we allemaal anders. En gelukkig hebben veel mensen ook uitgesproken karaktertrekken, eigenschappen of talenten. Dat geeft de wereld kleur en variatie. Waardoor er ontwikkeling en beweging ontstaat en blijft!

In deze artikelenreeks gaat het over die verschillen tussen mensen. We bespreken per artikel een van de items van de Big-5. De in de wereld meest gebruikte en onderzochte persoonlijkheidstest. Mensen zijn immers genetisch verschillend. Omdat ze vanaf de conceptie vanuit hun eigen genetische samenstelling reageren op hun omgeving, ontstaat er een eigen set van drijfveren, karakter en talenten. En van daaruit ontstaat authentiek gedrag: je laat jezelf zien zoals je ook echt bent waardoor je gedrag consistent is.
In dit artikel staat het verschil tussen introvert en extravert centraal. Zoals met veel karaktertrekken kun je zeggen dat mensen zich ergens op een schaal bevinden met aan de ene kant 100% introvert en aan de andere kant 100% extravert. De meeste mensen bevinden zich ergens in het middengebied en zijn ( iets) meer introvert dan extravert of andersom. Ik zelf bijvoorbeeld, scoorde op een denkstijlentest wat hoger op extraversie dan op introversie maar heb dus beide kanten in mij.

Aan welk gedrag herken je introverte mensen?

Introverte mensen gedragen zich rustiger|bedachtzamer. Ze houden van luisteren, nadenken & analyseren en leven daarmee graag in hun eigen hoofd. Ze zijn graag op zichzelf en in hun eentje. Als je als introvert in een nieuwe situatie terechtkomt, wil je die eerst aftasten en onderzoeken. Dat ziet er van de buitenkant ‘afstandelijk en gesloten’ uit.
Over het algemeen schrijven ze graag omdat ze op die manier hun eigen gedachten kunnen ordenen, structureren en uitdiepen. Ze denken eerst en praten daarna (als het moet). Introverte mensen werken ideeën liefst alleen uit en komen er mee als het helemaal doordacht is.
Introverte mensen ondergaan hun ervaringen intenser dan extraverte mensen waardoor ze sneller verzadigd zijn. Ze vinden het dan ook leuker om een onderwerp helemaal uit te spitten. De lastige kant is dat je als echte introvert soms veel beren op de weg ziet en moeilijker in actie komt.

Aan welk gedrag herken je extraverte mensen?

Extraverte mensen gedragen zich drukker|onrustiger. Ze zijn bewegelijk, zijn graag onder de mensen, maken gemakkelijk contact en richten hun aandacht op de buitenwereld. Over het algemeen ziet er dat open, energiek en enthousiast uit.
Extraverten houden van afwisseling. Ze praten al denkend en denken al pratend. Extraverte mensen ondergaan hun ervaringen minder intens dan introverte mensen waardoor ze sneller op zoek gaan naar nieuwe (en leukere) prikkels. Daardoor worden het ook meer generalisten. Ze weten van van alles een beetje. Het lastige is dat je als echte extravert soms te weinig nadenkt voordat je doet of iets zegt. En dan met de gevolgen daarvan moet zien te dealen.

Wat is het verschil aan de binnenkant?

Daarover zal de komende jaren door alle breinonderzoek beslist meer over bekend raken. Wat we nu weten is dat extraverte mensen meer prikkels van buitenaf nodig hebben. Terwijl introverte mensen nadenken over de wat er gebeurt. Als er dan een nieuwe prikkel overheen komt, is dat een verstoring van het verwerk-/denkproces. Bij extraverte mensen is het zintuiglijk deel van het brein dus eerder en meer actief. Bij introverte mensen is het informatieverwerkingsdeel van het brein juist eerder en meer actief. Daarnaast lijkt de behoefte aan dopamine (in de volksmond ook wel het gelukshormoon genoemd) te verschillen.

Hoe haal je het beste uit introverte mensen?

 • Introverte mensen kunnen goed waarnemen en denken verder dan hun neus lang is. Het is dus belangrijk hen daarvoor de ruimte te geven:
 • Geef introverte mensen de tijd om informatie te verzamelen en na te denken. Als je ze onder tijdsdruk zet, kunnen al die ideeën dus niet rijpen.
 • Zorg dat een introvert iemand zich kan voorbereiden. Geef ruim voorafgaand aan een vergadering de agenda en de bijbehorende stukken bijvoorbeeld.
 • Geef introverte mensen een rustige werkruimte en val ze niet om de haverklap lastig met allerlei vragen of opmerkingen.
 • Geef introverte mensen geen tien verschillende opdrachten die ze door elkaar heen moeten afwerken. Laat ze klus voor klus uitwerken en afronden.

Hoe haal je het beste uit extraverte mensen?

Extraverte mensen brengen energie, tempo en besluitvorming. Het is dus belangrijk hen daarvoor de ruimte te geven:

 • Zorg dat er tempo in een overleg blijft.
 • Nodig ze uit om op hoofdlijnen samen te vatten en een voorstel tot besluit te doen.
 • Geef ze de ruimte om (pro-)actief te zijn.
 • Geef hen de ruimte om te netwerken en in gesprek met anderen op ideeën te komen.
 • Ga in op hun eerste ideeën en verzinsels ook als ze er slecht geformuleerd uitkomen of ongenuanceerd lijken. Extraverte mensen willen hun ideeën graag delen om ze zo beter te maken, niet omdat hun gedachten de allerbeste en goed doordachte ideeën zijn.

Hoe nu verder?

Wil je zelf beter je met je eigen introverte|extraverte kant omgaan?
Wil je beter leidinggeven aan je introverte|extraverte medewerkers?
Laat je dan door ons coachen. Je kunt ons bellen op 0655797832 of mailen op info@dekunstvananders.nl voor een kennismakingsgesprek. Het kost je alleen wat tijd.

Vind je dit artikel interessant? Stuur het dan door aan vrienden of bekenden.

Reacties

 1. Pieter Verhelst zegt

  Artikel is inderdaad wel herkenbaar.

  • Wilga Janssen zegt

   Gelukkig. Ik baal altijd van wat ongenuanceerde berichtgeving waarmee een persoonlijkheidsprofiel negatief afgezet wordt tegen een ander profiel.

Laat wat van je horen

*