Goede gewoontes of goede voornemens?

Liever goede gewoonten dan goede voornemens?

Wij mensen houden van structuren, rituelen en gewoontes. Ze geven ritme aan een dag, week, jaar en daarmee aan je hele leven. Ze zorgen ervoor dat je niet elke keer opnieuw moet nadenken over simpele dingen als je ontbijt ’s ochtends, aan welke kant je je horloge draagt, hoe vaak je je moeder belt, hoe je avonden thuis eruit zien, hoe je je werk aanpakt etc. etc. Gewoontes zorgen voor een onzichtbare architectuur onder je dagelijks leven. Gewoonten die goed voor je werken, zorgen ervoor dat je gelukkiger en productiever bent. Daar kun je onmogelijk op tegen zijn.

Helaas hebben we allemaal ook (kleine :-)) gewoonten die er voor zorgen dat je je minder vitaal, gelukkig, gezond of productief bent. Gewoonten als ‘te vaak even op facebook kijken’, ‘te vaak|lang s ‘avonds op de bank hangen’, ‘een rommelige werkomgeving’ etc. etc. zorgen ervoor dat je op het einde van de dag toch (een beetje) baalt. En dus neem je je voor om die ongewenste gewoonte om te zetten naar een gewenste gewoonte. Maar hoe doe je dat? En nog belangrijker: ‘Hoe houd je die goede gewoonte vol?’. In dit artikel geven we je de  inzichten en handvatten om nieuwe goede gewoonten te ontwikkelen en vol te houden.

 Wat maakt het lastig?

 • Tussen een goed idee en de daadwerkelijke actie zit nog een ‘implementatiefase: hoe ga ik het precies aanpakken. En dat dan ook gaan DOEN’. En dat nieuwe doen inslijten.
 • Alle begin is moeilijk. Je moet er in het begin nog veel bij nadenken en voelt vreemd. Pas als er enige routine ontstaat, ontstaat het vliegwieleffect.
 • We willen vaak te veel. Als je er een nieuwe gewoonte bij wilt, wat valt er dan af?
 • Goede voornemens kunnen ook te maken hebben met ‘ergens vanaf willen’. Je wilt minder snoepen, minder gedetailleerd werken, minder je medewerkers controleren enzovoorts. Die gewoonten ‘camoufleren’ vaak een onderliggend verlangen of spanning. Als je probeert dat gedrag te stoppen, merk je dat er een ‘hunkering’ juist naar dat gedrag ontstaat. Je hoofd wil graag zijn oude gewoonten blijven doen omdat die oude neurologische verbindingen sterk aanwezig zijn. Je omgeving zendt allerlei signalen uit (je loopt voorbij het bureau van je medewerker bijvoorbeeld) waar je hoofd volautomatisch op reageert met het gedrag waar je juist vanaf wilt.

 Hoe help je jezelf om van de hunkering naar de oude gewoonte af te komen?

 • Onderzoek eerst je gewoonte. Wat doe je eigenlijk precies? Welke gedachten heb je vooraf en tijdens deze gewoonte? Wat gaat er vooraf aan deze gewoonte? Ofwel: door welke prikkels van buitenaf en in jezelf wordt deze gewoonte ‘uitgelokt’. De inzichten die je hiermee op doet, helpen je bij het veranderen en volhouden van je nieuwe gewoonte.
 • Bedenk in detail wat je wel wilt en wat je er mee wilt bereiken. Maak er een filmpje van en zie het jezelf ook doen. Kijk er kritisch naar en vraag je af ‘gaat het op deze manier lukken’. Door te focussen op wat je gaat doen, went je hoofd daaraan en ontstaat er meer animo en vanzelfsprekendheid om de acties ook echt te gaan doen.
 • Geef je nieuwe gewoonte een regelmaat. Kies vaste tijdstippen, zet het in je planning. Ik wandel elke avond met de hond. Als ik dat om welke reden dan ook een aantal dagen niet kan doen, ‘wenst mijn lijf’ te wandelen.
 • Geef niet toe aan de hunkering. Alleen dan ‘doven’ je oude neurologische banen langzaam uit. In plaats daarvan focus je op andere dingen en andere gedachten. Je stuurt je gedachten weg van je oude gewoonte naar een ander onderwerp. Ga met volle aandacht wat anders doen.  Leuk boek lezen, filmpje kijken, je werk doen, met een vriend bellen etc. etc.
 • Laat je door andere mensen in je omgeving helpen. Zoek iemand die je vertrouwt zodat je hulp kunt vragen als je het even lastig hebt.
 • Als je jezelf betrapt op gedachten als ‘ach, die ene keer…’ of ‘ja maar, nu is het wel echt nodig dat ik….’, onderzoek die gedachten dan kritisch door jezelf vragen te stellen als ‘Hoe gaat deze ene keer me dan helpen?’ of ‘Hoezo is dit nu echt nodig, wat gebeurt er als ik dit ga doen, wat gebeurt er als ik het niet doe?’.
 • Maak in je hoofd eens een filmpje van wat er met jezelf en je leven gebeurt als je die slechte gewoonte door blijft zetten. En denk er aan: maak het niet kleiner dan het is. Zoek een foto, strip of maak zelf een plaatje dat die ongewenste situatie symboliseert. Hang het zo op, dat je het regelmatig ziet! Zo help je jezelf steeds opnieuw te realiseren waarom je ook al weer wilde veranderen.
 • In begin kan het helpen om de prikkels die je aanzetten tot de oude gewoonte ook te vermijden (die pot drop op mijn bureau kan dus weg J). Als je wat gewend raakt aan de nieuwe gewoonte kun je – met je volle verstand paraat – de prikkels wat zwaarder maken.

 Hoe kom je aan een goede gewoonte?

 • Veranderen gaat gemakkelijker als je het in kleine stapjes doet. En als eerste kiest voor de stap die je het gemakkelijkst lijkt. Dat lijkt ‘weglopen van moeilijkheden’ maar het tegendeel is waar. Voorbeeld: stel je wordt te snel boos… Je doel is om voortaan kalm en rustig in gesprek te blijven ook al halen de kinderen/je collega’s/ je partner het bloed onder je nagels vandaan. Een eerste stap is misschien dat je even weg gaat (toilet), even springt om de energie kwijt te raken, jezelf toespreekt (ik blijf rustig), afkoelt en dan weer terug gaat. De tweede stap zou kunnen zijn dat je even weggaat en jezelf buiten gehoorsafstand tot kalmte brengt. De derde stap… etc.
 • Bedenk in detail wat je gaat wel doen. Maak er, in je hoofd, een filmpje van en zie het jezelf ook doen. Kijk er kritisch naar en vraag je af ‘gaat het op deze manier lukken’. Door te focussen op wat je gaat doen, went je hoofd daaraan en ontstaat er meer animo en vanzelfsprekendheid om de acties ook echt te gaan doen.
 • En ga beginnen.

 Hoe hou je een nieuwe goede gewoonte ook vol?

 • Het klinkt flauw maar is echt waar: slaap voldoende, eet gezond en beweeg genoeg. Goede gewoonten ontwikkelen gaat echt een stuk gemakkelijker als je je vitaal voelt.
 • Schrijf elke dag, op het einde van de dag op, waar je jezelf die dag complimenten over kunt geven. Door te focussen op wat je wil kunt, wat wel gelukt is krijg je meer waardering voor jezelf  en wordt je standvastiger in het realiseren van je nieuwe gewoonten.
 • Een terugval  moment? Nou en… Er is natuurlijk niets aan de hand. Dus stop onmiddellijk met mopperen op jezelf, pak gewoon de draad weer op en ga verder waar je gebleven was.
 • Als je houdt van veranderingen en vernieuwingen, maak dan binnen die structuren en goede gewoonten die je hebt, ruimte om af en toe ‘uit de band’ te springen. Voorbeeld: elke maandagavond is je agenda leeg en beslis je op het laatste moment wat je leuk vindt om te doen.
 • Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk om de goede dingen te doen en zo moeilijk mogelijk om de ongewenste dingen te doen. Werk dus flink wat drempels op voor je niet gewenste gewoonten.

Ik hoop dat je met dit artikel inspiratie en praktische tips hebt opgedaan om aan de slag te gaan met het verbeteren van je gewoonten.
Wil je graag gecoacht worden op het versterken van je goede gewoonten? Neem dan contact op met ons via info@dekunstvananders.nl of via 06 55 79 78 32.

Beter goede gewoonten dan goede voornemens

Dit artikel is gebaseerd op ervaringen van gecoachten, van deelnemers aan de trainingen over Persoonlijke Effectiviteit en van onszelf. Ook het boek Craving, Why We Can’t Seem to Get Enough van Omar Manejwala, leverde input voor dit artikel.

Better than before 

To give you a taste of Better Than Before, here’s my Habits Manifesto:

• What we do every day matters more than what we do once in a while.
• Make it easy to do right and hard to go wrong.
• Focus on actions, not outcomes.
• By giving something up, we may gain.
• Things often get harder before they get easier.
• When we give more to ourselves, we can ask more from ourselves.
• We’re not very different from other people, but those differences are very important.
• It’s easier to change our surroundings than ourselves.
• We can’t make people change, but when we change, others may change.
• We should make sure the things we do to feel better don’t make us feel worse.
• We manage what we monitor.
• Once we’re ready to begin, begin now.
Gretchen Rubin ‘s nieuwe boek over gewoontevorming is verschenen in mei 2015.

Help elkaar

Hoe help jij jezelf bij het versterken van je goede gewoonten en het verminderen van je ongewenste gewoonten? Help anderen door hieronder jouw tips te schrijven. En door dit artikel door te sturen.

Smarter every day

Destin deed een proef (zijn zoontje van zes deed mee!), met afleren en weer aanleren van hoe onze fietsen werken. Het geeft je een hoop inzicht in hoe gewoonten en dus patronen in je hoofd werken.

 

Laat wat van je horen

*