Leren?: wil je projectleider of adviseur worden? Begin er NU METEEN mee…

Op zoek naar training | coaching voor projectleiders of adviseurs?
Neem contact op via 06 55797832  of het contactvenster rechtsboven.

Wil je projectleider of adviseur worden? Begin er NU METEEN mee…   

Als coach en trainer ontmoet ik veel mensen die ‘iets’ willen veranderen. Ze willen een andere baan, groeien in hun rol als projectleider of adviseur, assertiever worden, betere gesprekken voeren met klanten of collega’s, beter samenwerken, beter leidinggeven, uit hun burn-out geraken enzovoorts. Het zijn mensen die er bewust voor gekozen hebben om te veranderen. Ze realiseren zich dat leren, je ontwikkelen, fouten maken en weer opstaan erbij horen.

werkend leren

En zo wil jij waarschijnlijk ook van alles leren. En toch….

Wat mij steeds weer opvalt, is hoe ingewikkeld dat vaak is en hoeveel spanning het bezig zijn met veranderen, met leren en je ontwikkelen oproept.

De spanning kan te maken hebben met zaken als:

  • Ga ik dit wel kunnen?
  • Wat moet ik met deze feedback en tips? Betekent het dat ik een ezel ben, of ben ik juist al een heel eind op de goede weg?
  • Ga ik het gewenste doel straks ook echt leuk vinden?
  • Ik merk dat ‘het je bewust zijn van het nog niet kunnen’ heel onprettig voelt…
  • Ik ben niet meteen heel succesvol met mijn andere gedrag dus is het eigenlijk wel zo’n goed idee?

Kortom: waarom doe ik al die moeite. Het is eigenlijk ook wel best zo….

Soms blijven mensen dan maar ‘hangen’ in de oude situatie. Ze weten niet goed hoe ze verder moeten. Ze leggen zich (al mopperend) neer bij de situatie zoals die is. En gaan op de oude voet verder.

Maar wat doe je als je dat toch eigenlijk ook niet wilt?
Hoe kun je jezelf bij de lurven grijpen en toch groeien naar de gewenste situatie?

Ik heb drie tips voor je

  1. Spring in het diepe. In het PPL traject (met link naar die pagina) merken wij steeds weer dat de deelnemers die daadwerkelijk een project hebben waar ze in alle opzichten de rol van projectleider vervullen, het meest en het snelst leren. Je hebt A gezegd dus moet je nu verder. Je rol inleveren is er niet bij… En zo kom je al lerend, al struikelend en soms met prachtige successen verder op de ingeslagen weg. Of je de nieuwe rol ook echt leuk gaat vinden, weet je pas als je de rol grotendeels onder de knie hebt.
  2. Voor sommige onderwerpen is dat lastiger. Als je bijvoorbeeld assertiever wilt worden, steviger in je eigen schoenen wilt staan, leer je dat vaak het gemakkelijkst door kleine overzichtelijke en hanteerbare stapjes vooruit te doen. Dus niet meteen in een overleg het hoogste woord willen voeren terwijl je voorheen niets zei. Maar met jezelf afspreken dat je één vraag stelt, of één opmerking maakt. Dat is al spannend genoeg. En als je dat een paar gedaan hebt, ga je een stapje verder. En voor je het weet, durf je ‘nee’ te zeggen, een presentatie te geven of voorstel in te brengen.
  3. Complimenteer jezelf voor het leren zelf. Complimenteer jezelf omdat je iets nieuws durft en doet. Omdat je dat onbekende enge terrein durft te betreden. Complimenteer jezelf in plaats van dat je let op de resultaten van je nieuwe gedrag. Het duurt immers even voordat je het nieuwe gedrag goed onder de knie hebt. En soms levert nieuw gedrag pas na een paar keer het gewenste resultaat. Gun jezelf dus oefen- en experimenteergelegenheden. Zoek eventueel mensen op met wie je kunt oefenen.

Monitor jezelf door je op het eind van je werkdag even af te vragen: Ben ik vandaag in het diepe gesprongen? Heb ik kleine stapjes gezet? En welke complimenten geef ik mezelf?

Kortom

Leren is niet altijd even gemakkelijk. Help jezelf (en help anderen) door het leren zelf zo dringend en zo gemakkelijk mogelijk te maken.

PS Een extra tip

Voor veel mensen is leren een eenzame bezigheid. En dat is jammer. Je helpt jezelf en elkaar op twee manieren:

  • Door aan een ander te vertellen wat je wilt leren, waar je naar toe wilt groeien, wordt het ‘echter’. Dat de ander het weet, kan werken als een stok achter de deur.
  • Dat de ander het weet, kan ook werken als een stimulans. De ander kan vragen hoe het met het leren gaat, kan je helpen met tips en je kunt met elkaar oefenen. Je kunt elkaars maatjes in het leerproces zijn.

Veel succes.

PS  ‘ik zal het wel kunnen’

loopbaan

ingenieur loopbaan

Heb jij ook regelmatig gelachen om de strapatsen van Pippi Langkous? Dan zal haar uitspraak: ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik zal het wel kunnen’ je zeker aanspreken.

 

Op zoek naar training | coaching voor projectleiders of adviseurs?
Neem contact op via 06 55797832  of het contactvenster rechtsboven.

PS     Nog meer tips?

Welke tips heb jij? Je kunt ze hieronder kwijt in het reactie vak. Wij zijn er benieuwd naar.

Delen?

Vind je dit artikel interessant voor mensen uit je netwerk? Je kunt het via de social media buttons links, delen met je netwerk.

Meer tips en handvatten?

Op deze pagina vind je een overzicht van al onze artikelen.

En hier kun je je inschrijven om gratis elke maand een artikel van onze hand in je mailbox te ontvangen.

Laat wat van je horen

*