Liever assertiever? Beter voor jezelf opkomen?

Wil je graag assertiever worden?

Meld je aan voor een kennismakingsgesprek, zodat we samen kunnen kijken hoe we jouw ‘in 3 maanden assertiever coachprogramma’ inrichten.

Assertiviteit?

Assertiviteit is in. Wij moeten tegenwoordig proactief, assertief, ondernemend, klantgericht en van alle markten thuis zijn. Het ene moment wordt van ons verwacht dat we voor onze (organisatie)belangen opkomen, het andere moment wordt van ons verwacht dat we meedenken en meedoen en niet steeds maar kritisch doen. Dan mag het juist wat minder assertief. Ga er maar aan staan.

Wat is dat dan, assertiviteit en assertief zijn?

Volgens van Dale betekent assertief ‘zelfbewust, zelfverzekerd’. Opvallend in de betekenis is dat het woord ‘zelf’ 2 x voorkomt: je van je ‘zelf’ bewust zijn, en je van je ‘zelf’ verzekerd weten.

De van Dale betekenis laat mooi zien dat er twee bewegingen in assertief zijn, zitten:

  1. Weten wie je zelf bent en wat je zelf wilt en daar open voor staan.
  2. Vanuit dat zelf actief naar buiten treden en er van verzekerd zijn dat jouw zelf in het contact met anderen ook aan bod komt.

Assertiviteit bestaat dus voor een deel uit communicatie met anderen. Je assertief gedragen in gesprekken met anderen kun je dan ook leren. Net zoals een beter inzicht in je ‘zelf’. Ook als je wat geslotener bent van aard, of geleerd hebt om je mond te houden als anderen van leer trekken, of van alles een grap maakt, of gewoon voorzichtig bent, of in een politieke context werkt, of……

Wat wij je leren in onze ‘in 3 maanden assertiever coachprogramma’ is om te balanceren. Balanceren tussen aan de ene kant ‘je voegen’ en aan de andere kant ‘de baas spelen’. Tussen enerzijds agressief opkomen voor je eigen belangen zonder rekening te houden met anderen en anderzijds reactief zijn en af te stemmen op de ander. Dat begint bij inzicht in je ‘zelf’ om van daaruit steeds iets ‘zelf’ verzekerder naar buiten te treden. Je zelfvertrouwen groeit namelijk mee, met het steeds iets assertiever optreden.

Wij vinden dat leren balanceren belangrijk. Want assertiviteit is geen helder, voor iedereen duidelijk en voor eens en altijd vastliggend middelpunt. Dat komt omdat in elke relatie en communicatie altijd zowel de inhoud, als de relatie en de emotie een rol spelen. En zeker als relaties langere tijd duren, spelen geven en nemen, de relatiebankrekening, ook een rol in de assertieve keuzes die je maakt.

Wil je graag nu meteen aan de slag? Dan heb ik hier drie tips voor je.

  1. Assertiever worden begint bij het herkennen van situaties waarin je assertiever had willen optreden. Zet elke keer dat je zo’n situatie herkent een streepje in je agenda.
  2. Volwassenen kunnen heel goed leren door bij anderen af te kijken. Kijk dus eens om je heen. Wie vind jij op een prettige manier assertief? Hoe doet die ander dat precies? Schrijf alle technieken die de ander gebruikt op.
  3. Kies een van die technieken die je in allerlei situaties kunt oefenen uit, en ga daar mee experimenteren. Bijvoorbeeld: vriendelijk gedag zeggen tegen alle mensen die je tegenkomt. Zo oefen je met gedrag dat je nu misschien niet of minder doet en kom je vast een beetje uit je vaste patronen. Dat is een goed begin!

Wil je graag assertiever worden?

Meld je aan voor een kennismakingsgesprek zodat we samen kunnen kijken hoe we jouw ‘in 3 maanden assertiever coachprogramma’ inrichten. Je kunt mailen via het contactformulier rechts of Wilga Janssen bellen op 06 55 79 78 32