Meer vitaliteit? Neem een ochtendritueel!

Vroeger (:-) ), zei mijn moeder als ik weer eens te lang in bed lag, ‘de ochtendstond heeft goud in de mond’. En natuurlijk was ik het met mijn slaperige suffe hoofd helemaal niet met haar eens.

De afgelopen tijd dacht ik regelmatig: ‘hoe krijg ik dat goud dan zo snel mogelijk uit die ochtendstond?’. Hoe wordt ik na het ontwaken zo snel mogelijk vitaal, fris en fruitig? Een ding was – voor mij – zeker: het gaat niet lukken door te lang in bed te liggen, dan alles snel snel snel te moeten doen en zonder ontbijt de deur uit te gaan. Hoe dan wel? De afgelopen maand heb ik geëxperimenteerd met activiteiten die je kunt doen om relaxt en energiek (dus vitaal) de dag te starten. Wat ik daarvan geleerd heb, wil ik graag met je delen. Het leukst en leerzaamst is het dan natuurlijk als jij hieronder jouw activiteiten van jouw ochtendritueel opschrijft. Zo worden we allemaal wijzer.

Wat ik er van geleerd heb?

 • Mijn ochtendritueel moet logisch en simpel zijn.
 • Ik moet het opschrijven in steekwoorden, daardoor zit het goed in mijn hoofd.
 • Iets totaal nieuws doen, lukt met mijn slaperige hoofd echt niet en bovendien wil ik dat het eerste half uur van de dag ook echt niet.
 • Ik heb een geheugensteuntje nodig. In mijn geval een kleurig papiertje met de steekwoorden.
 • Meteen iets positiefs zeggen tegen mezelf, helpt mij enorm om ook de rest van het ritueel af te werken.
 • Mijn ritueel moet niet dichtgeplakt met ‘regeltjes’ zitten. Het is een losjes gecomponeerd programma waarbinnen variatie mogelijk is.
 • Ik sta ruim op tijd op en kijk tot ik alles gedaan heb, niet op een klok.

Hoe ziet mijn ritueel er nu uit?

 • De wekker staat echt ruim op tijd en staat ook buiten handbereik zodat ik het bed uit moet.
 • Mijn mantra van dit moment: ‘ik heb zin in deze dag’. Gewoon blijven herhalen tegen mezelf en niet luisteren naar dat kritische stemmetje (je wil echt niet weten wat die s ‘ochtends vroeg allemaal te melden heeft).
 • Met aandacht (voor zover dat lukt met het suffe hoofd) wat rek en strek oefeningen. Gewoon bewegen zoals het in mijn hoofd op komt.
 • Met aandacht een glas water drinken.
 • Met diezelfde aandacht douchen, en aankleden
 • Met diezelfde aandacht ontbijten. Dus zonder krant, telefoon, i-pad etc..
 • De mantra herhaal ik regelmatig. Ik verzin regelmatig een nieuwe. Dat gaat vanzelf en is voor mij prima want het genereert energie.

Zo. Ik ben wakker. En energieker en wakkerder dan voor het experiment met het ochtendritueel. Mijn dag kan beginnen.

En jij? Wat is jouw ochtendritueel?
Heb je geen ochtendritueel? Maak er dan een en ga aan het experimenteren. Schrijf hieronder je plan.

Spreekt dit artikel je aan? Stuur het door aan anderen.

Laat wat van je horen

*