Meer zelfvertrouwen in gesprekken

Meer zelfvertrouwen in gesprekken

Vergroot je zelfvertrouwen. Deze eenvoudige zelfbevestigingsoefening helpt je om je sociale onzekerheden voor minstens twee maanden te verminderen.

Soms krijgen we in het leven precies wat we verwachten.

Onze verwachtingen spelen ook in (werk of privé) relaties en gesprekken een grote rol.  Als je iemand voor het eerst ontmoet, en verwacht dat de ander je, om welke reden dan ook, aardig vindt dan gedraag je je daarnaar. Waardoor de kans dat de ander je aardig vindt, groot is. En als je begint met de ander aardig te vinden is de kans groot dat je dat blijft vinden (het Halo-effect).

Als we ons daar en tegen in zo’n eerste ontmoeting onzeker, zenuwachtig voelen en ons daar naar gedragen, is de kans dat de ander ons aardig vindt, veel kleiner. Met als gevolg dat het gesprek stroever verloopt.

Psychologen noemen dit de ‘acceptatieprofessie’. Wij noemen het ook wel het ‘self fulfilling effect’: wat je verwacht wordt waar omdat je je gedraagt naar je eigen verwachtingen en ze daarmee waar maakt.

Wat nu? Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?

Een nieuw artikel (van Stinson en collega’s) gepubliceerd in de psychologische wetenschap biedt een eenvoudige oefening die je helpt om met meer zelfvertrouwen een nieuw contact aan te gaan.  De oefening bestaat uit een zelfbevestigingstaak. Wat is dat? Deelnemers aan het onderzoek kregen een lijst van 11 waarden op, waaronder waarden als spontaniteit, creativiteit, vriendelijkheid, behulpzaamheid, persoonlijke aantrekkelijkheid.

Ze zetten ze deze waarden in volgorde van belangrijkheid voor henzelf en schreven een paar paragrafen waarin ze aangaven waarom hun bovenste waarde(n) zo belangrijk is (zijn).

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat na deze eenvoudige taak onzekere mensen zich veiliger voelden in een nieuw contact. Hun gedrag werd door de ander als minder zenuwachtig beschouwd en zelf voelden ze zich veiliger. Ze krijgen meer zelfvertrouwen. En ook toen ze vier en acht weken later werden gevolgd, waren de voordelen nog steeds duidelijk.

Het lijkt erop dat zelfs een taak zo eenvoudig als dit genoeg is om het sociale vertrouwen van mensen die onzeker voelen te versterken.

Hoe kan een zelfbevestingstaak helpen om je zelfvertrouwen te vergroten?

Zelf denk ik dat dit komt omdat de deelnemers zich meer gingen focussen op het gedrag dat bij hun belangrijke waarden hoort. Daardoor kunnen er twee dingen gebeuren. Ten eerste zijn ze minder bezig met hun eigen onzekerheid. Daar is in hun hoofd minder ruimte en dus minder aandacht voor. Ten tweede zullen veel van de onzekere mensen waarden bovenaan zetten die te maken hebben met vriendelijkheid, betrokkenheid, behulpzaamheid. Sociale waarden dus. Omdat ze die belangrijk vinden, gaan ze die ook in hun gedrag laten zien. Waardoor de gesprekspartner vriendelijker terug reageert. Zo ontstaat er een positieve gesprekssfeer omdat beide gesprekspartners elkaar aardig vinden.

Wat kun jij hier mee?

ACT - waarden

waarden & zelfvertrouwen

Maak een eigen lijstje van 3 sociale waarden die je in het contact met anderen belangrijk vindt. En die je zelf ook wilt inzetten. Bedenk ook welk gedrag daarbij hoort. Dus hoe je die waarden in je gedrag laat zien.

Lees je lijstje met waarden regelmatig door zodat ze goed in je hoofd geprent zitten. De kans is groot dat je je meer en meer naar die waarden gaat gedragen. En als jij vriendelijk, betrokken, geïnteresseerd bent, is de kans groot dat de ander jou aardig vindt en blijft vinden.

Coaching vanuit ACT

In ACT (acceptance and commitment training) staat het leven en werken vanuit je eigen waarden centraal. Doen wat jij belangrijk vindt, ook als je dat spannend of lastig vindt. Ook als je belemmerende negatieve gedachten over jezelf hebt. En een gebrek aan zelfvertrouwen bestaat uit negatieve dus belemmerende gedachten. Door je waarden voorop te zetten ga je er meer naar leven. Bovenstaand onderzoek bevestigt daarmee dat de ACT aanpak werkt. Hier vind je veel meer informatie over ACT (acceptance and commitment therapie en training)

Wil je graag meer handvatten en hulp bij vergroten van je zelfvertrouwen?

Neem dan contact op met Wilga Janssen via het contactvenster rechts of via 06 55 79 78 32

Wij helpen je met training en persoonlijke coaching om een invloedrijker adviseur / projectleider te worden.

Delen?

Vind je dit artikel interessant voor je relaties? Je kunt het via de social media buttons links, delen met je netwerk.

Meer lezen?

Op deze pagina vind je een overzicht van al onze artikelen.

En hier kun je je inschrijven om gratis elke maand een artikel van onze hand in je mailbox te ontvangen.

PS

Bovenstaande tekst is gebaseerd op dit artikel: https://www.spring.org.uk/2011/09/a-simple-boost-for-social-confidence.php