Mindset, toeval, geluk en succes

Hoe mindset, toeval, geluk en succes met elkaar samenhangen

Dinsdag 20 maart was ‘de internationale dag van geluk’.

Geluk, in de betekenis van happiness, vreugde gemixt met tevredenheid. Elk land kent er zijn eigen woorden voor. In welvarende landen zoals het onze, is het streven naar geluk heel gewoon geworden. Het CBS deed onderzoek naar hoe gelukkig Nederlanders zijn. Toeval komt in dit onderzoek niet voor. Uit dat onderzoek blijkt:

 1. Dat Nederlanders veelal gelukkig zijn.
 2. Dat gezondheid, goede relaties en werk hiervoor belangrijke pijlers zijn.

Wie gelukkiger wil worden kan dus

 1. de eigen gezondheid bevorderen door gezond te eten, te drinken, voldoende te bewegen, regelmatig rustpauzes in te lassen en voldoende te slapen.
 2. actief bijdragen aan goede relaties met collega’s en natuurlijk ook thuis. Betrokken zijn, vriendelijk zijn, een stapje extra zetten, actief luisteren, helpen als er om gevraagd wordt… allemaal dingen die je met een beetje extra aandacht kunt doen. Covey gebruikt hiervoor de uitspraak: eerst begrijpen, dan begrepen worden.
 3. actief zoeken naar mogelijkheden voor (vrijwilligers)werk. En als je al werk hebt, actief zoeken naar mogelijkheden om het werk interessanter, leerzamer, leuker en socialer te maken.
 4. een optimistische mindset aanleren. Bij alles wat er gebeurt kun je immers ook denken aan ‘wat wel kan, wat het wel oplevert, hoe je jezelf in deze situatie kunt handhaven, dat het je wel gaat lukken’ enzovoorts. Een pessimistische mindset zorgt ervoor dat je weinig onderneemt. Een meer neutrale of optimistische mindset zorgt 1. voor een beter gevoel over jezelf en 2. voor meer actie en dus meer kans op oplossingen.

Mindset, geluk en toeval

Nou kun je het woord ‘geluk’ in onze taal ook anders opvatten. Namelijk geluk in de betekenis van ‘toeval’.  Want geluk is niet alleen iets waar je zelf actief aan kunt werken. Geluk is ook iets wat je zo nu en dan toe-valt. En dan is het aan jou om het aan te pakken of te laten vallen. Waar het toevalsballetje heen rolt…… wie het weet mag het zeggen.

Een paar voorbeelden over toeval

Weet je hoe post-its zijn ‘ontstaan’? Spencer Silver, chemicus bij 3M, ontwikkelde in 1968 een nieuwe acryllijm. De kleverige mengeling die zijn tests opleveren, kon op het eerste gezicht nergens voor dienen. Maar toch ergens op een schap in het magazijn bewaard. Zes jaar later komt een van zijn collega’s op het idee om de voortdurend wegglijdende bladwijzers in zijn psalmenboek – de man is koorleider in de lokale kerk – in te strijken met de vreemde pasta van zijn collega Silver. Het basisidee voor de Post-It.

Er is nog veel meer alledaags toeval

Hieronder twee voorbeelden.

mindset, toeval en geluk

Je bent met een project bezig dat volgende week klaar moet zijn. Het is een leuk project waar je veel van leert. Je ligt mooi op schema maar het is hard werken om het te halen. Je ben dan ook helemaal niet bezig geweest met het zoeken naar een project voor daarna.
En natuurlijk is precies op het moment dat het niet past, ook nog het papier in de printer helemaal op. Je loopt naar de kast om een nieuw pak te halen. Als je langs het kantoor van Peter loopt legt hij net de telefoon neer en kijkt op. Hij roept je binnen: ‘Heb jij ergens na volgende week tijd voor een nieuw project? Ik wilde het eigenlijk aan Theo vragen maar ik zie jou nu lopen’……………

Een klant vroeg ons of we misschien ook schrijftrainingen konden geven. Het ging met name om nota’s en rapporten op het gebied van milieu en natuur. Al nadenkend hierover liep ik naar school om mijn kinderen op te halen. Ik raakte in gesprek met een ouder die ik nog niet zo goed kende. Ik stel de bekende vraag: Goh, wat doe jij eigenlijk? Ze zegt: ‘Ik ben bedrijfsjournalist. Ik heb milieukunde gestudeerd en schrijf nu artikelen voor vakbladen en gemeenten. Leuk werk hoor maar ik voel me wel wat eenzaam op mijn zolderkamer. Ik zou wel wat vaker met mensen in aanraking willen komen. Ik denk erover om les te gaan geven, maar hoe kom je aan dat soort opdrachten?’.

En zo ontstond onze training ‘hoera voor de lezer’. Die we (Wil Princen en Liliane Belt) samen vaak voor klanten gegeven hebben.

Wat leer je hieruit

 • Toeval speelt heel vaak een rol. Wat je ook doet, je weet bijna nooit voor 100% zeker hoe het uit zal vallen. Wie je per toeval tegenkomt. Wat er als vervolg daarop gebeurt.
 • Wie stil in een hoekje gaat zitten, weet zeker dat ie weinig tegen ‘toevalligheden’ aan zal lopen. Het is dus slimmer om actief te ondernemen, er op uit te gaan, nieuwe mensen te ontmoeten, nieuwe dingen te doen.
 • De kans op een positief toeval is groter als je mindset en acties ook positief zijn. Ben dus liever nieuwsgierig, leergierig, onderzoekend, vriendelijk, behulpzaam, sociaal dan bot, egoïstisch, onaardig, kortaf enzovoorts. Een half vol glas werkt het positieve toeval meer in de hand dan een half leeg glas. De metafoor hieronder spreekt daarin boekdelen.
 • Goede gespreksvaardigheden helpen je om je vriendelijkheid, behulpzaamheid, onderzoekende nieuwsgierigheid handen en voeten te geven. Lees hier onze tips voor betere gesprekken. 

De watersnoodramp, de pastoor en de bootjes die voorbij komen.

Tijdens de watersnoodramp was een pastoor op het dak van zijn kerk geklommen. Terwijl het water steeg, kwam er een bootje langs varen en de inzittende riep:
“Pastoor, pastoor. Klim snel in de boot.”
Waarop de pastoor antwoordde: “Nee, nee. God zal mij redden.”
Vervolgens ging het bootje daarop weg.

Terwijl het water tot de rand steeg kwam er weer een bootje langs. De inzittende riep: “Pastoor, pastoor. Klim snel in de boot.”
Waarop de pastoor weer antwoordde: “Absoluut niet. Ik weet zeker dat God mij zal redden.”

Toen het water tot de nek van de pastoor was gestegen kwam er voor de derde keer een bootje langs en de inzittende riep:
“Pastoor, pastoor. Klim snel in de boot.”
Maar de pastoor zei weer: “Nee, God zal mij redden, daarvan ben ik overtuigd.”

Maar helaas, de pastoor verdronk toch. In de hemel gekomen vroeg de pastoor aan God:
“Waarom heeft u me nu niet gered? Ik heb mijn hele leven aan U gewijd.”

Hierop antwoordde God:
“Wat zeur je nou man, ik heb toch niet voor niets drie keer een bootje langs gestuurd!”

Tja, blijkens deze metafoor had de pastoor andere verwachtingen, een andere mindset over het toeval en de toevallige hulp.

PS

Voordat je nou denkt ‘wat is dit nou weer….’. Hoe toeval werkt, is recent onderzocht door een team van onderzoekers: de natuurkundigen Alessandro Pluchino en Andrea Rapisarda en econoom Alessio Biondo. Het paper is gepubliceerd onder de titel: the Role of Randomness in Success and Failure. 

PS 2

Ik had dit artikel al geschreven toen ik in de krant las dat dit boek was verschenen…
“Toevallige ontdekkingen uit de geschiedenis’. Geschreven door Jacques Braibant. Grappig toeval toch?

actie - aan de slag

actie – aan de slag

Aan de slag?

 1. Doe die dingen die je zelf kunt om bij te dragen aan je eigen en andermans geluk.
 2. Benut het toeval. En laat het toeval naar je toekomen door zelf actief en ondernemend te leven.
 3. Wil je graag een coach om je werk en je leven vorm te geven en het toeval op te zoeken? Neem dan contact op met ons via het contactformulier rechts of bel Wilga op 06 55 79 78 32.

Delen?

Vind je dit artikel interessant voor adviseurs | projectleiders uit je netwerk? Je kunt het via de social media buttons links, delen met je netwerk.

Wil je zelf meer tips en handvatten?

Ben je projectleider of adviseur? Natuurlijk willen we je graag helpen met onze trainingen en coaching. Je kunt contact opnemen via het contactformulier rechts. Of bellen: 06 55 79 78 32.

Op deze pagina vind je een overzicht van al onze artikelen.

En hier kun je je inschrijven om gratis elke maand een artikel van onze hand in je mailbox te ontvangen.

Laat wat van je horen

*