Adviseurs opgelet… slecht nieuws

Ben je adviseur? En moet je ook slecht nieuws brengen?

adviesvaardigheden

Lees dan deze column van Ben Tiggelaar. En bedenk: of iets slecht nieuws is, bepaalt de ontvanger van de boodschap. Dus ook als jij denkt dat het wel meevalt, kan de ander nog steeds vinden dat het slecht nieuws is. Of tegenvalt. Of te kritisch is. Of…. in ander opzicht negatief afwijkt van de wensen, verlangens en belangen van de opdrachtgever. Slecht nieuws brengen, vraagt extra goede adviesvaardigheden.

In oude tijden was het in Griekenland blijkbaar gebruikelijk om de brenger van slecht nieuws (‘we hebben een oorlog verloren’) te onthoofden. Het slechte nieuws en de brenger (vaak een slaaf die er dagenlang voor gelopen had) waren een en hetzelfde.

Dat blijkt nog steeds zo te zijn. We zien de brenger van het slechte nieuws ook als de veroorzaker van het slechte nieuws. Dus daar sta je dan als adviseur. Heb je naar eer en geweten je best gedaan maar ja, jij bent toch de brenger van het slechte nieuws. En dus worden je oplossingen, tips, ideeën ook anders, minder welwillend beluisterd. Slecht nieuws moeten brengen, vraagt dus veel van je gespreksvaardigheden.

In de column vind je drie tips om hier zo goed mogelijk mee om te gaan. 

PS training of coaching adviesvaardigheden

Wil je leren om je adviesgesprekken zo goed mogelijk te voeren? Neem dan contact op met ons via het contactvenster rechts. We maken een training adviesvaardigheden op maat voor je of jullie.

Op deze pagina vind je een overzicht van allerlei artikelen, ook over adviesvaardigheden.

Op deze pagina vind je meer informatie over onze trainingen over adviesvaardigheden.

Laat wat van je horen

*