assertiever worden begint bij je zelf kennen…

Assertiever worden, je eigen grenzen kennen, stress en je ‘zelf’ kennen

Assertiviteit en je zelf kennen

‘Ik wil beter opkomen voor mezelf’, zei ze. …Ik zeg altijd maar ‘ja’ tegen iedereen die iets van me wil. Als mensen vragen wat ik ergens van vind, dan praat ik maar een beetje met ze mee. Ik weet ook eigenlijk helemaal niet wat ik zelf echt wil. En wat ik zelf ergens van vind. Ik ben zo gewend om aan andere mensen, aan mijn collega’s, mijn man en mijn kinderen, mijn ouders te denken en te doen wat zij graag willen… Ik weet ook niet goed waar ik moet beginnen. Hoe kom ik er eigenlijk achter wat ik zelf ergens van vind, wat ik zelf wil…

Je zelf kennen, je eigen loopbaankeuzes maken, assertief zijn…

De vraag van S., is een vraag die me in mijn coachpraktijk vaak gesteld wordt. Er zijn veel mensen – ook 40+ of 50+ – die hun eigen ‘zelf’ niet zo goed kennen omdat ze zich altijd gericht hebben op het ‘zelf’ van de ander. Met het ‘zelf’ bedoel ik je eigen behoeften, verlangens, talenten, drijfveren, ervaringen, kwetsbaarheden, gevoelens & gedachten.

Als je je ‘zelf’ niet zo goed kent, is het lastig om er voor op te komen, assertief te zijn. Of keuzes te maken die in het belang van je ‘zelf’ zijn. Tegelijkertijd geeft deze situatie je wel stress. Ergens in je lijf ontstaat spanning. Die spanning ontstaat ten eerste omdat het eigen ‘zelf’ zich niet kan/mag tonen en dat wel graag wil. Dus uit het zich in je lijf met spanning en pijntjes. En die stress en spanning ontstaat omdat je nooit helemaal zeker weet of je wel voldoet aan de wensen, normen, behoeften van het zelf van de mensen uit je omgeving. Je moet dus de hele tijd extra alert zijn. Dubbele spanning dus.

Hoe leer je jezelf kennen, assertiever te worden, keuzes te maken in het belang van je ‘zelf’?

In mijn coachpraktijk maak ik bij deze vraag onder andere gebruik van het beeld van het ‘zelf ‘als tuin. Deze werkwijze is ontwikkeld door Nick Blazer.

Hoe werkt de metafoor ‘tuin’ om inzicht te krijgen in jezelf?

assertiever worden; je zelf kennen

Blazer gebruikt het beeld en de principes van een tuin, als metafoor voor je ‘zelf’. Het is dus je innerlijke tuin. Waarin je zelf bepaalt hoe je ‘m inricht, wie en wat er in je tuin mogen komen en wie & wat niet. Bovendien heeft een tuin een omheining. Een hekwerk. Hoe ziet jouw hekwerk eruit? Hoe maak je het stevig zodat niet iedereen zo maar binnen kan komen of rommel in je tuin kan gooien. In dat hekwerk zit een poort. Jij bepaalt wanneer die open en dicht gaat…

Door met deze metafoor aan de slag te gaan, heb je een handvat om te onderzoeken wat er wel en niet in jouw tuin staat en hoe je ‘m in wilt richten (je zelf onderzoeken en vorm geven dus). En je kunt oefenen in het versterken van je schutting en het zelf bepalen voor wie en wanneer de poort open gaat. Assertief zijn en je grenzen aangeven dus. Door samen te onderzoeken waarom de tuin eruit ziet, zoals jij ‘m maakt, krijg je inzicht in je ‘zelf’. Oefenen in het dichtdoen en openen van de poort maakt je gericht assertief.

assertiever worden; jezelf kennen

Ik merk dat veel coachees de metafoor van de tuin een mooi hulpmiddel vinden. De metafoor is beeldend, werkt ook met je gevoel samen, geeft inzichten in wie je zelf bent en wilt zijn, en geeft je handvatten om assertief te zijn en helpt je innerlijk om dat ook te doen.

Natuurlijk vullen we deze aanpak aan met andere oefeningen en handvatten zodat je een compleet beeld krijgt van je huidige zelf.

En jij? Hoe goed ken jij jezelf?

Vind je jezelf op de goede manier assertief? En kun je loopbaankeuzes maken die passen bij jou ‘zelf’?

Wil je je zelf graag beter leren kennen?
Hoe wil je dat jouw tuin, hekwerk en poort er uit zien?
Wil je assertiever worden?

assertiever worden; je zelf kennen

Zoek je een coach om je daarbij verder te helpen? Neem contact op met mij – via het contactvenster rechts – voor een kennismakingsgesprek.

Laat wat van je horen

*