Gedachtesturing: help of belemmer je jezelf met je eigen denken?

gedachtesturing – GGGGG – omdenken – RET

19 mei 2020

Gedachtekracht en gedachtesturing 

Helpen je gedachten jou?
Of praat je jezelf de put in?

In mijn coachtrajecten gaat het vaak over de kracht van je gedachten en over gedachtesturing: hoe je met je eigen gedachten jezelf helpt of juist de put in praat. De combinatie van anders leren denken (andere zelfspraak) en nieuw/ander gedrag uitproberen, helpt je o.a. om minder stress te hebben. Of assertiever te worden. Of om te werken aan andere doelen die je wilt realiseren.

Rene Diekstra schreef ooit het boek ‘ik kan denken/voelen wat ik wil’. Begin dit jaar verscheen de 30e druk. Als je zelf aan de slag wilt met gedachtesturing en zelfspraak, is dit een prima hulpmiddel.

In zijn columns in BNdeStem schrijft hij regelmatig over gedachtesturing.

Uit de column van vandaag deze prachtige zin: “Weet je, eigenlijk begrijp ik nu pas echt dat hoe vaak je een gedachte denkt, dit niets zegt over hoe waar die is. Ik ben de afgelopen maanden duizend doden gestorven en ik leef nog.”

De kracht van je gedachten…

We vinden wat we denken over onszelf, over de wereld, over wat er zou kunnen gebeuren meestal ‘normaal’. We staan er maar weinig bij stil.

En dus hebben we veel gewoonten, patronen in hoe we denken. Patronen en gewoonten in ons denken, hebben grote invloed op hoe je je voelt en vervolgens op wat en hoe je doet.

Als je anders wilt doen:

  1. begint dat vaak met anders denken; met gedachtesturing dus. En dus ook anders waarnemen.
  2. om vervolgens anders te doen. En dat nieuwe doen veel en vaak te oefenen.
  3. Zodat het nieuwe denken en het nieuwe doen, je nieuwe goede gewoonte worden.

Het mooie is dat juist het doen je helpt. Om zaken voor elkaar te krijgen. Doelen te realiseren. Je loopbaan vorm te geven. En om een reëel zelfbeeld en waardering voor jezelf te ontwikkelen. En vast te houden. Want in het doen laat je zien wie je bent, wat je talenten zijn, waar je kracht ligt, wat je drijft, waar je blij van wordt. En natuurlijk laat het ook zien wat je mindere kanten zijn. Prima toch. Want een reëel zelfbeeld, dat geeft zelfvertrouwen. En zelfwaardering. Oefen dus met gedachtesturing en de acties die daarbij horen.

PS In contact?

gedachtesturing: hoe je met je denken je gevoel en acties stuurt

gedachtesturing

Ben je een 50+ professional. En zoek je een senior loopbaancoach? Die je helpt om anders te leren denken?  Of een senior trainer/coach om je te helpen je competenties als adviseur, projectleider of teamleider te versterken? Neem dan contact op met mij via het contactvenster rechts.

#persoonlijkeontwikkeling #loopbaancoaching #50plusloopbaancoaching #50plus #loopbaanbegeleiding #loopbaanadvies #coaching #competentieontwikkeling #RET #gedachten #omdenken #gedachtesturing.

 

PS De ervaring van een gecoachte

20 mei 2020

Ik heb een grijns van oor tot oor. Waarom? Om wat deze vrouw tot nu in de coaching geleerd heeft:

‘voordat ik met de coaching begon had ik veel hoofdpijn. En nu niet meer. Ben veel rustiger, steeds als ik merk dat ik pieker breng ik mijn aandacht terug naar wat ik aan het doen ben, ben veel ontspannener nu. Ik gebruik mijn mantra en oefen in neutraler of positiever denken. Ik heb ook weer ruimte in mijn hoofd om anders te kijken, anders te denken, nieuwe vaardigheden te leren’.

Mijn woensdag kan niet meer stuk. :-).

Laat wat van je horen

*