Human Potential, train je brein en verbeter jezelf

Dat was de titel van het symposium van het Leiden Institute for brain en cognition van afgelopen vrijdag. Er waren negen presentaties van 40 minuten van wetenschappers over hun recente onderzoeken en bevindingen op dit gebied. Dus was ik daar natuurlijk bij :-).

Ik vond het reuze interessant. Een paar highlights wil ik graag met je delen omdat ik denk dat die voor jou interessant & bruikbaar zijn.

  • Je gedachten en overtuigingen, en daarmee je verwachtingen hebben in alle opzichten een enorme invloed op je leven. Als voorbeeld kwam voorbij: mensen die verwachten dat ze meer last hebben van medicatiebijwerkingen, hebben ook meer last. En: Als je jezelf een vitalal mens vindt, gaat je lichaam zich ook vitaler gedragen. Vaak herhaalde verbale suggesties (mantra’s) helpen je om je gedachtepatronen en daarmee je ver(w)achtingen te veranderen. Denk dus liever: het glas is half vol… en zeg dat vaak genoeg tegen jezelf.
  • Niet alleen je brein beïnvloedt je lichaam, ook je lichaam beïnvloedt je brein. Als voorbeeld kwam voeding  en met name het positieve effect van tyrosine (een aminozuur dat veel voorkomt in bonen, vis, zuivel, noten, vlees) op de vitaliteit van je brein voorbij. Maar ook het brein-vitaliserende effect van bewegen kwam aanbod. Eet gezond en beweeg voldoende, is ook hun credo.
  • Het is mogelijk om ingesleten routines te veranderen door actiegerichte training toe te voegen aan een programma. Professor Wiers doet onderzoek onder verslaafden en die onderzoeken laten zien dat actiegerichte training een goede aanvulling is op de therapie die ze krijgen. Het doel van actiegerichte training is een omleiding om je automatische piloot te maken. Dat kan door het gewenste gedrag in te trainen. Dat laatste noemen de wetenschappers ‘actiegerichte training’. Ik vind dit een erg interessant onderzoek met mogelijk bruikbare ingrediënten voor ons en jou. Want als we iets kunnen bedenken waarmee het aanleren van nieuw gewenst gedrag sneller en effectiever kan, is dat natuurlijk meer dan welkom. Ik ga me er verder in verdiepen en kom er binnenkort in een blog bij je op terug

Meld je hier aan voor onze blogs, nieuwe artikelen en nieuwsbrieven.

Wil je graag weten hoe het met jouw persoonlijke vitaliteit gesteld is? Doe dan hier onze gratis vitaliteits quickscan.

Speak Your Mind

*