Samen werken, samen leven

Samenwerken….

De uitspraak ‘als je snel wilt ga je alleen, als je ver wilt komen ga je samen’ dekt veel van de resultaten en ook van de ingewikkeldheid van samenwerken. Samenwerken is ook echt samen ‘werken’. En vraagt om inspanning, geven en ontvangen, luisteren en vragen stellen, idee opperen en het ook weer los kunnen laten. Samen werken is ook samen leven. Veel van ons zijn meer uren samen met collega’s dan samen met hun familie of vrienden. Dan is samen werken ook samen leven.

En dus werd ik geraakt door de column van Vincent Bijlo in de vredeskrant van dit jaar. Vooral deze tekst: ‘…dan breekt de oorlog uit. Na verloop van tijd is alles kapot geschoten en niemand is er ook maar iets mee opgeschoten, de toekomst van een hele generatie is er bij ingeschoten…’

Want grenzen, grensgedoe, grensconflicten en soms oorlog kennen we ook in het klein. Tussen twee mensen, tussen teams. Maar we kunnen elke dag ons best doen om de ander te begrijpen, om ruimte te maken voor elkaar, om samen te werken en het plezier te ervaren van samen verder komen en samen mooiere resultaten behalen.

De hele column van Bijlo in de vredeskrant kun je hier lezen.

 

 

 

Laat wat van je horen

*