Serious games: leuk en leerzaam

Wat wil je liever:  Saai leren of leuk leren?
‘Het was heel leerzaam’, zei onze opdrachtgever in het evaluatiegesprek. ‘En we hebben ook een hele leuke dag gehad, het was bijna een teamuitje’.
Voor dat je nou denkt ‘hè, zijn ze bij De kunst van Anders een andere richting uit gegaan?’…
Nee, dat is niet zo. Het ging gewoon om een dag waarin we aan de hand van situaties van deelnemers mini-games deden. De deelnemers leerden door onze bril situaties te analyseren en hernieuwden hun koffer met gesprekstechnieken. Leerzaam en leuk tegelijkertijd.
Omdat wij leuk en leerzaam graag hand in hand laten gaan hebben we de afgelopen maanden verschillende (mini) games gemaakt en uitgevoerd.
Een game moet in onze ogen aan vier eisen voldoen:
  • Het game moet uitnodigen en uitdagen om aan de slag te gaan.
  • Deelnemers moeten er direct feedback uit kunnen halen die aansluit bij hun leerdoelen.
  • Bij een teamtraining moet het game patronen en gewoonten van het team zichtbaar maken.
  • Er moet ruimte zijn om te experimenteren en oefenen zodat deelnemers met, meteen bruikbare kennis en vaardigheden naar huis gaan.
Onze games zijn inhoudelijk meestal niet zo ingewikkeld, want we gebruiken gewoon een doos papier, wat plakband en elastiekjes. Of lego. Of out-door opdrachten. Of een kapotte auto. Of….
Regelmatig maken we samen met onze opdrachtgever een groter en grootser game van een dag waarbij de inhoud van de opdracht lijkt op het dagelijks werk van de deelnemers. Deelnemers gebruiken zo’n game bijvoorbeeld bij de start en afsluiting van een leertraject om te meten hoe het er met hun kennis en vaardigheden voorstaat. Een NU-meting noemen wij een dergelijk game.
In onze ogen kan en mag er veel in een game als het maar aansluit bij onze vier eisen.
Zou je ook best zo’n NU-meting of zo’n oefenmiddag met minigames willen? Of een leuk en toch leerzaam teamuitje? Bel of mail ons dan op info@dekunstvananders.nl of 06 55 79 78 32

Speak Your Mind

*