Taalgebruik: uitdagingen of problemen

taalgebruik

Taalgebruik: uitdagingen of problemen

Brrr…  uitdagingen…

‘Uitdagingen… , ik heb zo’n hekel aan dat woord. Een probleem is toch gewoon iets waarmee je aan de slag gaat. Hup, schouders er onder. Hoezo is het in eens een uitdaging…’. Aldus een projectmanager die ik vorige week sprak.

Herken jij je ook in deze verzuchting? Krijg je ook de kriebels van al dat positieve management jargon?

Gelukkig.

Dan zijn hij en ik niet de enige.

Positief denken en positief taalgebruik zijn helemaal in. Nog een stapje verder daarin gaan de mensen die zeggen dat succes je eigen keuze is. En falen dus ook. Volgens mij steek je dan je kop in het zand. Of nog erger (in mijn ogen): je laat je door de aan deze positiviteitstrend veel geld verdienende bedrijven, zand in de ogen strooien.

Natuurlijk: ook ik vind het een goed idee om te kijken naar de kansen en mogelijkheden die een situatie je biedt. En om stil te staan bij de dingen in het werk en in het leven die wel goed gaan. En daar van te genieten.

Maar er gaat ook veel mis. Ondanks alle goede bedoelingen. Ondanks alle positieve gedachten. Het werk en het leven zijn niet alleen maar positief. Niet alles is een succes. Niet alles is volledig onder eigen controle. En daar is helemaal niets mis mee. In tegendeel. Het is gewoon het leven.

Realistisch denken, realistische taal

Daarom pleit ik voor realistisch denken en realistisch taalgebruik. Dan heb je oog voor, denk je na over, heb je taal voor de plussen en de minnen in het werk en in het leven. Zodat je kansen en mogelijkheden kunt benutten. EN problemen aanpakt. Soms leidt dat tot successen, soms niet. So what…. welkom in het leven.

Ik ben benieuwd wat jij hier van vindt.

Laat wat van je horen

*