Talent = succes? Effectief talentmanagement

Jij hebt makkelijk praten… jij hebt talent…

Hoe vaak denken of zeggen we iets dergelijks? Veel mensen denken dat ergens aanleg, talent voor hebben het belangrijkste is. En dat als je maar voldoende talent hebt, je ook succesvol wordt. Ook recente onderzoeken laten zien dat dit niet tot nauwelijks waar is. Er zijn hele andere factoren die een veel belangrijke rol spelen:

 1. Angela Duchworth, onderzoeker in de VS gebruikt tegenwoordig het woord GRIT als het gaat om talentontwikkeling. Grit staat voor passie en doorzettingsvermogen|vastberadenheid, voor iets heel graag willen bereiken en bereid zijn daar alles maar dan ook echt alles voor te doen en laten. GRIT is dus ambitie en volhardendheid, passie en doorzettingsvermogen. Niet je talent of je IQ maar GRIT bepaalt wat je het met jouw potentieel wordt. Want ook minder talentvolle mensen worden met heel veel en gericht oefenen ergens goed in. 10.000 uren oefenen, is een veel gebruikte norm hierbij. Zelf denk ik dat als je iets heel belangrijk, interessant, boeiend, leuk vindt je er ook ‘als vanzelf’ veel meer energie en tijd in stopt. Weten waar hart ligt, wat je echt belangrijk vindt in je leven, helpt dus om je energie te focussen.
 2. Natuurlijk helpt het wel als je ook intelligent bent. Met name je ruimtelijk inzicht schijnt een belangrijk hulpmiddel te zijn. Aldus langjarig onderzoek uit de VS. Maar hoe ‘ruimtelijk inzicht’ en succes zich precies verhouden weten ook deze onderzoekers nog niet. Ruimtelijk inzicht is een mentale vaardigheid die bij ieder mens of dier in aanleg aanwezig is. Het dient om zich te kunnen oriënteren en positioneren in een ruimtelijke leefomgeving. Die kan min of meer complex zijn. De mate waarin deze vaardigheid ontwikkeld is, biedt dus kans op succes bij het zich in stand houden en het uitbreiden van de soort (deze informatie komt uit Wikipedia; daar kun je meer lezen over ruimtelijk inzicht).
  Ruimtelijk voorstellingsvermogen is een notie die daar grotendeels mee overlapt. Men bedoelt hiermee het vermogen zich iets in drie dimensies voor te stellen (te visualiseren), waar men alleen een verbale beschrijving, en/of een twee-dimensionale tekening van heeft, of het geheel voor zichzelf uitwerken op basis van eigen kennis.
  RVV (ruimtelijk voorstellingsvermogen) is doorgaans een onderzoeksitem van algemene intelligentietests.
 3. Sociaal psychologisch onderzoek (lees voor de aardigheid bijvoorbeeld het boek ‘Je werkt anders dan je denkt’ van hoogleraar Ellemers) laat zien dat de omgeving een grote invloed heeft op ons gedrag. Mensen met ambitie en doorzettingsvermogen, met GRIT dus, zoeken sneller omgevingen op die hen kansen, support, feedback, mogelijkheid om af te kijken kortom leermogelijkheden bieden. Uit sommig onderzoek blijkt zelfs dat de omgeving voor driekwart bepaalt hoe succesvol je wordt. En daarin speelt toeval dus ook een – soms grote – rol. Het maakt namelijk echt wel uit of je in een crisistijd op de arbeidsmarkt komt of in een economische toptijd als het gaat om de kansen en mogelijkheden die er voor je zijn.

Wat kun je met deze informatie? Hoe zet je talentmanagement in?

 1. Doorzettingsvermogen kun je oefenen. Dag in, dag uit. O.a. door gestructureerd te werken aan het verbeteren van je kennis en kunde.
 2. Zoek mensen op waar je van kunt leren en waar je je aan kunt optrekken.
 3. Zoek opdrachten die je uitdagen. Die je stimuleren om buiten je comfortzone te treden.
 4. Zoek mensen op die je supporten in het realiseren van jouw doelen.
talentmanagement-1

talentmanagement

Zoek je een goede coach?

Voor jezelf of voor je team? Die jou of jullie helpt om je potentieel optimaal te benutten en je te laten groeien en bloeien? Neem dan contact op ons. Via het contactformulier rechts of via 06 55 79 78 32.

Op zoek naar meer tips of handvatten om je ontwikkelen?

Op deze pagina vind je een overzicht van alle artikelen op deze site.

En natuurlijk vinden we het leuk als je deze pagina deelt met je social media contacten.

PS over oefenen

Dick Swaab schrijft in zijn boek Ons creatieve brein: ‘Uit een recente meta-analyse van ruim 11 duizend proefpersonen bleek dat de relatie tussen oefenen en presteren weliswaar aanwezig maar gering is’. Oefening verklaarde 26 procent van de verschillen tussen individuen bij het presteren bij spelletjes, 21 procent bij muziek, 18 procent bij sport, 4 procent bij opleiding en minder dan 1 procent bij beroepen. Oefening bepaalt dus veel minder het succes dan we tot voor kort dachten.’

Tja. Misschien is enige aanleg + GRIT toch de kern van het succesvol talent ontwikkelen.

Speak Your Mind

*