Teamcoaching: hoor je erbij of voel je je buitengesloten

Teambuilding: hoor je erbij of niet

Teamcoaching

Teambuilding: hoor je erbij of wordt je buitengesloten?

NPO focus is een interessante wetenschapsnieuwsbrief (gratis te volgen!). In een van de artikelen van vorige week ging het over groepsgedrag. Mensen zijn sociale wezens die in groepen samenleven en samenwerken. Ons sociale- en groepsgedrag heeft een duidelijke oorsprong. Een deel van het artikel gaat daar over.

Het grootste deel van het artikel gaat over de effecten van het buitensluiten van mensen. Over ‘groepsdruk’, ‘er niet bij horen’, ‘niet mee mogen doen’, ‘gepest worden’ en de (enorme) negatieve effecten die dat heeft voor het zelfbeeld en zelfvertrouwen van degene die buiten gesloten wordt. Per slot hebben we een groep nodig om te kunnen overleven. Onze veiligheid is meteen in het geding.

Bovendien heeft ‘elkaar buitensluiten’ ook negatieve gevolgen voor de effectiviteit van de groep. En voor de sfeer. Een team kan zich niet verder ontwikkelen als het niet voor alle teamleden veilig is in de groep.

Voor teambuilders zit het meest interessante aspect in de staart van het artikel.

Teambuilding, buiten sluiten en onveiligheid

….Maar volgens sociologe Mieke van Stigt worden er altijd redenen gezocht waarom het legitiem zou zijn om iemand buiten te sluiten, terwijl de onderliggende reden meestal gewoon een onveilige groepssituatie is. “Situaties waarin mensen worden buitengesloten ontstaan door een gevoel van gevaar of onzekerheid. De spanningen die dit met zich meebrengt, kunnen als het ware ‘afvloeien’ door één iemand als buitenstaander aan te wijzen.” Zo’n situatie kan volgens Van Stigt bijvoorbeeld ontstaan als er een leraar voor de klas staat die onvoldoende duidelijkheid geeft over hoe je wel en niet met elkaar omgaat…..

Oef…

Als je met die bril naar groepen en teams kijkt, realiseer je je hoe vaak er enige mate van onveiligheid heerst.

Dus: elke keer dat je merkt dat jij of anderen een collega (een beetje) buitensluiten, kun je dus te vraag stellen: ‘Wat maakt dat we ons nu minder veilig voelen?’. En ‘Wat kunnen we gezamenlijk doen om de sfeer veiliger te maken’.

Het hele artikel van NPOfocus kun je hier lezen.

Teamcoach nodig?

Je kunt me via het contactvenster rechts een bericht sturen.

 

 

Speak Your Mind

*