teamcoaching: doelen – gedrag – support

Teamcoaching met ‘de ladder’

‘We komen er als team niet uit. Kunnen jullie ons met teamcoaching helpen?’. Was de vraag van dit managementteam.

Het gaat om een groot team (15 mensen). Met zeer verschillende taken en verantwoordelijkheden. Waarbij je elkaar vaak helemaal niet nodig hebt en elkaar toch voor de voeten loopt. Waarbij je elkaar voor een paar belangrijke onderwerpen wel nodig hebt maar ja, 15 mensen zijn 15 meningen en 15 belangen. En zoals in veel organisaties, gaat er allerlei – ook bijgekleurde – informatie via wandelgangen en zijpaden. Met alle irritaties en regelmatig gedoe als gevolg.

Wat te doen?

Nou ben ik al lang enthousiast over het eerste boek van Ben Tiggelaar ‘Doen’. In dat boek laat hij zien hoe ingewikkeld gedragsverandering is en hoe groot de invloed van de omgeving op gedrag is. Wij mensen houden van gewoontes en patronen. En omgevingen lokken gewoontes en patronen uit. Dus is nieuw gedrag in een oude omgeving super ingewikkeld en bijna onmogelijk vol te houden. Vooral de uitspraak over de invloed van de omgeving (op veel onderzoek gebaseerd) was in die tijd geen populaire uitspraak. Het adagium was toen: ‘als je ander gedrag wilt, dan doe je dat gewoon’.

De ladder; gedragsverandering 

De ladder: doelen - gedrag - support

De ladder: doelen – gedrag – support

Zijn nieuwe boek ‘De ladder’ past naadloos bij de inzichten uit ‘Doen’. Hij geeft in het boek een handig format om echt met gedragsverandering aan de slag te gaan.

Ook al is samen van gedrag veranderen nog veel moeilijker (je bent ook elkaars omgeving!), ik vind het model ook goed bruikbaar voor teamcoaching. Het is goed begrijpbaar, herkenbaar, praktisch en praktijkgericht.

Dus zijn we met het team aan de slag gegaan aan de hand van het format ‘de ladder’. Centraal staan:

  • wat zijn de resultaatdoelen, welke leerdoelen horen daarbij
  • wat is het gewenste gedrag en
  • welke support moeten we organiseren om het gewenste gedrag te ondersteunen.

Het praktische en overzichtelijke van het model maakt dat je met elkaar echt concreet en praktijkgericht aan de slag kunt. En tot resultaten en afspraken kunt komen waarmee je verder kunt.

Het team is blij.
Dus wij zijn blij.

Voor de komende tijd zijn wij nog onderdeel van het supportsysteem zodat we de gewenste gedragsveranderingen en support kunnen ondersteunen met onze ervaring, kunde en kennis. Is het nieuwe gedrag eenmaal wat ingesleten, dan kan het team prima zelf verder. Ze weten hoe het met behulp van ‘de ladder’ moet en hebben het aan den lijve ervaren. En dat is waar wij als coaches voor gaan: leren om het zelf te doen.

En jouw team?

Wil je graag een beter functionerend team? En wil je meer weten over onze aanpak bij teamcoaching? Mail me dan om een (bel)afspraak te maken op w.janssen@dekunstvananders.nl

Thema’s: Teamcoaching; doelen – gedrag – support; gedragsverandering; ‘De ladder’; B. Tiggelaar; projectteam; coaching projectleider

Laat wat van je horen

*