time management: relax je slim, haast je langzaam…

Heb je haast, ga even zitten…

Time Management: haast je langzaam

Time Management: haast je langzaam

De eerste helft van mijn werkjaar stond vaak in het teken van effectief en efficiënt werken. Veel van de coachgesprekken, van de workshops en trainingen gingen over time management en persoonlijke effectiviteit, assertiviteit & invloed. Over je tijd en energie goed benutten voor werk dat er toe doet en over goed voor jezelf zorgen zodat je in balans blijft en je energie goed blijft. Een belangrijk en interessant onderwerp waar iedereen met een stevige baan en een goed gevulde agenda baat bij heeft.

Time management voor professionals

De meeste mensen die ik coach of train zijn ‘denkers’. Het zijn professionals die als adviseur of projectleider werken. En dus informatie verzamelen, analyses maken, rapporten schrijven, ingewikkelde problemen oplossen, complexe projecten op de rails moeten zien te houden. Hun hoofd staat non stop aan.

En dus hebben we het vaak over het ‘aan-uit’ ritme. Daarmee bedoel ik dat je je hoofd regelmatig pauze gunt. Door een blokje om te lopen, even een rustig klusje te doen dat je op de automatische piloot kunt doen, even op je gemak een kopje koffie of thee drinken, wat naar buiten staren enzovoorts.

Ik ken niemand die dag in, dag uit acht uur per dag ingewikkeld nadenkwerk kan doen zonder op te branden. Omdat we wel 40 jaar aan het werk zijn, is het dus belangrijk om zorgvuldig met het middel waarmee je je brood verdient, om te gaan. Je brein houdt het aanzienlijk langer vol als je er goed voor zorgt. Dus gun je ook je brein regelmatig korte pauzes.

Een recent onderzoek over leren laat maar weer eens zien, dat leren (nadenkwerk) beter en sneller gaat als je regelmatig pauzes houdt. Nu is het nadenkwerk van een adviseur of projectleider vergelijkbaar met leren. Want leren is grotendeels problemen oplossen. Je kunt dus zonder veel vraagtekens zeggen dat ook nadenkwerk sneller en beter gaat als je regelmatig pauzes houdt.

De pomodoro techniek

time management

time management

De pomodoro techniek zegt dat je elke 25 minuten 3 minuten pauze moet nemen. En na vier pomodoros neem je vijftien tot dertig minuten pauze. Veel pauze hè….

En toch en toch… Doe je werk waarbij je brein flink moet werken en je wil dat langere tijd volhouden, gun je brein dan regelmatig even pauze. Het brein houdt het langer vol, de kwaliteit van je werk wordt er beter van (je blijft zowel preciezer als creatiever) en je werktempo zakt niet (of veel minder) in. De pomodoro techniek is niet voor niets ontstaan.

Doen dus.

Ik ben benieuwd naar je ervaringen.
Zeker in deze week waarin de temperaturen flink stijgen. Het brein van de meeste mensen werkt namelijk het lekkerst tussen de achttien en twintig graden. Het heeft bij hitte misschien wat vaker pauze en wat meer afkoeling nodig.

Veel succes en schrijf me bij het blog op LinkedIn hoe jij met pauzes omgaat.

PS

Zoek je een workshop, een training of coaching over Time Management, over Persoonlijke Effectiviteit of Persoonlijke Invloed? Dan ben je bij ons op het goede adres. Neem contact op via het contactvenster rechts.

Bronnen

Psychologiemagazine, nr. 9 van 2019, pagina 12, relax je slim
De pomodoro techniek

PS

Nu we toch bezig zijn met het gezond houden van je brein. Onderzoek laat zien dat een klein handje ongezouten noten of pinda’s (10 gram) je brein jonger houdt. Als je dagelijks dat handje noten/pinda’s eet ben je net iets sneller en beter in denken, redeneren en onthouden. Handig toch?

Laat wat van je horen

*