Uit je comfortzone: een nieuw jaar, een nieuw begin…. of toch niet?

Een nieuw jaar, een nieuw begin…

Of toch niet?

comfortzone - leerzone

comfortzone – leerzone

Overgangsmomenten zoals een nieuw jaar, zelf een jaar ouder worden, weer gaan werken na vakantie enzovoorts nodigen je uit om goede voornemens te maken. Dat is op zich niet zo vreemd. Je stapt even uit je gewone ritme en dat stimuleert je als vanzelf om na te denken over jezelf, je werk en je leven. Over wat je wil, wat je veranderen wil, wat je graag nog eens zou willen doen, waar je vanaf wil.

Ondertussen weten we wel dat veranderen vaak niet gemakkelijk gaat. Voor je het weet val je weer terug in je oude gewoonten. Bovendien kosten nieuwe dingen extra tijd en vaak ook extra geld. Want tja, als je wilt leren zingen (of onderhandelen, of leidinggeven, of projecten aansturen of…) moet je oefenen en les nemen. Nieuwe dingen leren gaat al struikelend, vallend, opstaand en doorgaand. En dat is prima.

Hoe graag ik zelf ook van afwisseling en nieuwe dingen doen houd, ik vind ze vaak ook spannend en lastig. En ik vind struikelen ook niet het leukste deel van het leerproces. Net zoals veel mensen wil ik het nieuwe graag meteen goed kunnen (tja).

Bij leren, veranderen, uit mijn comfortzone stappen helpen mij deze vijf handvatten

  • Mijn eigen enthousiasme, betrokkenheid of doelen maken dat ergens ‘ja’ tegen zeg. Vaak leidt dit tot afspraken met mensen.
  • Verplichtingen in de vorm van afspraken met mensen (de 1e zangles staat gepland; de workshop over social media ook; en natuurlijk ook het uitvoeren van trainingen en voeren van coachgesprekken). Die zelf gewilde afspraken zorgen er voor dat ik me voorbereid en verdiep in het onderwerp. Zodat ik goed beslagen ten ijs kom. Dan heb namelijk het meest plezier van de activiteit.
  • Boeken en vakbladen lezen en zoeken naar mogelijkheden om de inzichten en kennis actief te benutten.
  • Hulp vragen aan mensen die ergens meer deskundig in zijn. Door mijn eigen voorbereiding kan ik betere hulpvragen stellen.
  • Afspraken met mezelf. Ik plan mijn acties in mijn agenda of klussenlijst. Altijd fijn als ik iets kan doorstrepen. Veel acties leiden tot vervolgacties die ook in die agenda staan. Zo houd ik mezelf bij de les.

Op de site van de ondernemer, kwam ik een interview met Richard Bransons tegen. Het interview gaat over uit je comfortzone stappen en nieuwe dingen doen. Hij geeft onderstaande tips.

Dit zijn Bransons tips

1. ”Wees niet bang om met nieuwe mensen te praten, of een nieuwe vaardigheid te leren. Als je de moeite neemt om vreemden aan te spreken, belonen mensen je vaak met vriendelijkheid. Hoe vaker je het probeert en hoe meer vreemden je ontmoet, hoe gemakkelijker het zal gaan.

2. Als je niet weet wat je wilt uitproberen, begin met iets kleins. Er zijn zoveel opties om iets nieuws te leren. Koop een kookboek en probeer een nieuw recept, of lees een boek in een genre dat je normaal nooit zou lezen. Probeer vrijwilligerswerk – zelfs in een paar uur per week kun je iemand echt helpen en ondertussen leer je misschien nog iets nieuws. Probeer een nieuwe sport of wandel eens in een nieuwe omgeving. Neem weer contact op met iemand die je uit het oog verloor.

3. Houd een dagboek bij. Ik geloof enorm in het noteren van zaken. Als je iets nieuws geprobeerd heb, schrijf erover. Wat waardeerde je aan de ervaring en wat niet? Bracht het je op nieuwe ideeën? Maak lijsten van dingen die je wilt proberen en vink ze af zodra je ze gedaan hebt.

4. Zet door. Geef niet meteen op als iets niet lukt, het is zeldzaam dat mensen meteen goed zijn in iets wat ze voor het eerst proberen. Toen ik probeerde te surfen, viel ik vaker dan ik tellen kon. Het kost een hoop energie om steeds van de plank te vallen en uit de hoge golven te zwemmen, opnieuw en opnieuw. Maar uiteindelijk sta je weer op, en het gevoel van voldoening als het lukt maakt alle klunzigheid tijdens het leerproces meer dan de moeite waard.”

Het hele interview lees je hier

Hulp nodig?

Neem contact op met mij voor een oriënterend gesprek. Het kost je alleen tijd en ik beloof je dat je er altijd wijzer van wordt. Je kunt me bereiken via het contactformulier rechts.

comfortzone – leren – veranderen – nieuwe dingen doen – leren te leren – loopbaan – loopbaancoaching

Laat wat van je horen

*