Volhardendheid, doorzetten en je doelen bereiken

Afzien en doorzetten

Het was er de afgelopen dagen goed weer voor: ‘transpiratie’.
Je hoefde er weinig inspanningen voor te doen.
Dat is wel eens anders.

Zeker in de huidige arbeidsmarkt. Zeker als je als 50-plusser op zoek bent naar een andere baan. Of als 50-plusser je huidige baan interessanter wilt maken. Of als 50+ ook in aanmerking wilt komen voor die interne vacature.

Maar ook voor jonge(re) mensen geldt: de aanhouder wint.

Doorzetten dus…

doorzetten, volhardendheid, doelen bereiken

doorzetten, volhardendheid, doelen bereik

Er zijn talloze situaties en momenten waarbij het juist wel aankomt op je eigen inspanningen. En op het volhouden en doorzetten van die inspanningen. Op vasthoudendheid. Op ‘niet linksom, dan rechtsom; niet rechtdoor, dan via een omweg’.

Edison zei het al en onderzoeken laat het ook steeds weer zien: resultaat is veel meer het effect van inspanning, volhardendheid, doorzettingsvermogen, toewijding aan je doel & taak en veel minder het resultaat van talent of IQ. Veel grootschalige onderzoeken geven aan dat IQ slechts voor een ¼ iemands werkprestaties bepaalt. Je persoonlijkheid, creatieve oplossingsgerichtheid, toewijding en toeval (geluk) nemen de andere ¾ voor hun rekening.

Doorzettingsvermogen dus. Jouw vastberadenheid om een voor jou belangrijk langere termijndoel te realiseren, ondanks problemen die je onderweg tegenkomt.

Wat helpt je om beter te kunnen doorzetten?

  1. Waartoe doe je het? Je hebt iets nodig dat je steeds weer stimuleert om je er voor in te spannen. Dat kan een inhoudelijk onderwerp zijn waar je hart sneller van gaat kloppen. Het kan een ambitieus doel zijn dat je wilt bereiken. Het kunnen mensen zijn waar je iets voor wilt betekenen. Interesse en nieuwsgierigheid zorgen ervoor dat je met ‘iets’ begint. Omdat het naar meer smaakt, ga je door. En omdat het onderwerp of de resultaten je triggeren, ga je verder ook als het lastig is. Inspanning, volhardendheid en passie versterken elkaar. Wat wil jij graag bereiken?
  2. Doen. Ook als je even geen zin hebt. De zelfbeheersing om je aan je actieplan te houden is belangrijk. Want van het doen leer je. En door het leren wordt je steeds beter in het doen van acties die het realiseren van je doelen, dichterbij brengen. Wat is jouw actieplan? En wat ga je vandaag doen aan het realiseren van je doelen een stapje dichterbij te brengen?
  3. Support. Zoek mensen die in je geloven. Die je stimuleren, met je meedenken, met je meedoen. Je opvangen als het even tegenzit. Je complimenteren met je harde werken. Want wie volhoudt en doorzet….. Bedenk ook een aanpak voor als het tegenzit, je het even niet meer weet. Wie kan jou helpen, steunen, uitdagen, stimuleren? En wat doe jij als het even tegenzit zodat je de dag daarna de draad weer op kunt pakken?

Herken je de stappen? Ze zijn gebaseerd op het model van Ben Tiggelaar ‘de ladder’. Meer over dat model lees je hier.

Doorzetten, volhouden, afzien…

‘leidt dat dan gegarandeerd naar succes? Want waarom zou ik anders die moeite allemaal doen?’ zei laatst een van mijn coachees. En dat is een goede vraag. Hij wist natuurlijk zelf het antwoord ook wel. Er is geen garantie voor succes. Al die goeroes die verkondigen ‘volg mijn stappenplan voor een succesvol en dus gelukkig leven’ weten dat ook. Niemand heeft controle over zijn totale leven, laat staan over de consequenties van het eigen handelen. Je weet gewoon weg niet (altijd) wat er gaat gebeuren. De kernvraag is dus: ‘Vind je je doelen zo belangrijk dat je er voor wil gaan? Vind je het onderwerp inhoudelijk zo interessant dat je er mee bezig wilt blijven?’. Kortom: wil en kun je eigenlijk niet anders dan je innerlijke drive volgen… Linksom of rechtsom.

Doe dat dan ‘gewoon’. En dan is doorzetten, volhouden, bijbuigen, de omleiding volgen, een nieuwe koers bedenken, een andere aanpak verzinnen, een taak doen die je eigenlijk niet zo leuk vindt, het gevolg van je innerlijke drive. Elk van je acties heeft zijn consequenties. Stap(je) voor stap(je) ga je verder.

Je eigen weg gaan is niet altijd even gemakkelijk. Maar het is wel jouw weg.

Wil je nog een interessante talk van Damiaan Denys zien over ‘in of uit controle zijn’? Kijk dan hier deze aflevering van Brainwash. 

 

Zoek je een ervaren coach

die je helpt bij je loopbaanvragen of werk gerelateerde vragen? Die je met tips, handvatten, creatief meedenken en steunen helpt om je doelen te bereiken? Neem dan contact op met mij voor een kennismakingsgesprek. In dat gesprek maken we niet alleen kennis, we bespreken ook wat jouw vraag is en hoe we daarmee samen aan de slag zouden kunnen. Meer weten? Neem via de mail contact op met mij.

loopbaan begeleiding

de reis van je loopbaan

Laat wat van je horen

*