Wat doe je tegen stress? Maak gebruik van ACT!

Stress     wat doe ik tegen stress     acceptance and commitment training |coaching     ACT

Acceptance and commitment training|coaching ( ACT)

Een beetje stress af en toe is helemaal geen probleem. Daar kan ons hoofd en lijf prima tegen. Maar teveel en te vaak stress, levert klachten op. Je lijf raakt chronisch gespannen, je slaapt slechter, je gaat malen en piekeren, je stress afreageren op je omgeving en als het even tegen zit wordt je steeds geïrriteerder of zelfs depressief.

Op tijd ingrijpen is dus belangrijk.

Waarom krijgen we stress?

Ons hoofd is eigenlijk vooral bezig met het onderwerp ‘overleven’.  Dat klinkt misschien een beetje zwaar maar als je er op gaat letten merk je dat je brein vooral bezig is met de vragen:

  • welke bedreigingen, risico’s, problemen kan ik hier tegenkomen en hoe kan ik die ontwijken?
  • welke kansen, mogelijkheden en beloningen kan ik hier tegenkomen en hoe kan ik die dichterbij brengen?
acceptance and commitement

stress – ACT

Je brein is vooral bezig met de 1e vraag. Een bedreiging ontwijken is voor het brein (lijf) veelal belangrijker dan een beloning in ontvangst kunnen nemen. Zo vinden het verlies van € 100,-  veel erger dan dat we de winst van € 100,-  leuk vinden. Helaas kan ons brein slecht onderscheid maken tussen serieuze bedreigingen als een aanstormende auto en een boze opmerking van een grote klant tijdens een vergadering. Beiden roepen stress op.

Hoe reageren we bij stress?

Als het brein een bedreiging signaleert komt het in de stress modus, de defensieve modus die ook wel bekend staat als de vechten – vluchten – verstijven modus (fight – flight – freeze). Ons rationele brein waarmee we verstandig kunnen nadenken, plannen en organiseren, legt het loodje en het oer-brein neemt het over. En omdat het oer-brein niet nadenkt, heeft het een snelle reactie paraat (wat bij die aanstormende auto ook heel handig is).

Je primaire reactie op stress situaties:

Voor de een is dat verbaal het gevecht aan gaan, de ander wordt stil en trekt zich in zichzelf terug en een volgende merkt dat zijn hoofd ‘leeg’ is. Vaak gaat je brein ook nog eens doen aan ‘rampendenken’: de situatie die plaats vond wordt in het hoofd herhaald en er worden allerlei rampscenario’s bij bedacht.

Hoe is dat bij jou? Welke stress reacties heb jij?

Wat kun je er tegen doen?

acceptance and commitmentWaar je hier & nu weinig aan kunt doen is het feit dat je brein situaties als ‘bedreigend’ labelt. Dat is namelijk voor een groot deel een proces van het onbewuste deel van je brein. En dat slaat aan = zeker als je een (recente) historie hebt waarin je vervelende dingen meemaakte – bij elke situatie die ook maar een beetje lijkt om een bedreigende situatie uit het verleden. Dat deel van het brein leert veel langzamer dat sommige situaties minder bedreigend zijn, dan het oer-brein in eerste fase dacht.

Wat je hier & nu wel kunt doen is je brein als het ware ‘betrappen’ op zijn stressreactie. Je signaleert dat een deel van je brein de situatie blijkbaar als bedreigend ervaart en in een verdedigingsmodus schiet. Door bijvoorbeeld via een korte pauze en rustig ademen je brein tot rust te brengen,krijg je het verstandige nadenkende deel van je brein, de controle over het oer-brein weer (enigszins) terug.

Met behulp van de acceptance and commitment training|coaching (ACT) leer je:

  • jezelf betrappen op je denken (en doen)
  • je observerende – nadenkende brein in te schakelen
  • jezelf te helpen anders naar de situatie te kijken en anders te handelen.

Meer weten?

Op deze pagina vind je meer informatie over ACT.

Je kunt ook via het contactformulier rechts, contact opnemen met Wilga Janssen. Ze is ook bereikbaar op 06 55 79 78 32

PS

ACT, acceptance and commitment therapie en training is ontwikkeld door Steven C. Hayes. En naar Nederland gehaald door Gijs Jansen, van de universiteit van Nijmegen. Gijs heeft ook allerlei boekjes geschreven waarmee je zelf aan de slag kunt. De plaatjes komt uit het handboek voor coaches en therapeuten, Time to Act van Gijs Jansen en Tim Batink.

Speak Your Mind

*