Wie wil er meer doen met minder energie?

Ik wel! En dus las ik met interesse het interview in de Volkskrant met Daniel Levitin. Deze neurowetenschapper heeft een nieuw boek geschreven: ‘Een opgeruimde geest’.  Ik moet het boek nog lezen maar hoop dat het meer nieuws bevat dan het interview.  Voor wie het weer even vergeten is, de herhaling:

  1. Ons hoofd is niet gemaakt om meerdere taken tegelijkertijd te doen. Dan doe je alles een beetje. Multitasken is niet efficiënt en kost extra veel energie. Wat niet wil zeggen dat je hoofd, als je met taal A bezig bent, niet nadenkt over taak B. En soms ontstaan er best goede gedachten of taak B. Schrijf die even op zodat je ze kunt parkeren en door kunt met taak A.
  2. Ook werken met je hoofd kost energie. Informatie opnemen, nadenken, beslissen en geconcentreerd werk uitvoeren kosten bergen met energie. Regelmatige rustpauzes en naar buiten staren of een ommetje lopen geven je hersenen hersteltijd. Bovendien komen er allerlei nieuwe gedachten en ideeën op over een vraagstuk wat ergens in je achterhoofd ligt te sudderen. Ook handig dus.
  3. En ja, we hebben allemaal een rommella, een rommelhoekje op het bureau en soms een heel huis vol rommel. Meteen weggooien, meteen opruimen en vooral niet te veel aanschaffen dus.
  4. Pak je boek|hand-out over time-management uit de kast en begin weer te werken & leven zoals we al jaren trainen: doelen stellen, prioriteren, een plan maken, je tijd goed inplannen, alles een vaste plek geven, slimme routines ontwikkelen voor onderwerpen die regelmatig terug komen, ruimte voor rust, plezier en ontspanning inbouwen en aan de slag. En vergeet die powernap niet J.

Op zoek naar hulp om je grip terug te krijgen zodat je meer kunt doen met minder energie? Neem via het formulier rechts, contact met ons op.

Speak Your Mind

*