Het win-win onderhandelingsgame

Het onderhandelingsgame waarmee je de Harvard |
win win onderhandelingsmethode leert

Wie samenwerkt, heeft elke dag gesprekken waarin meerdere belangen een plek moeten krijgen in het eindresultaat. En liefst zonder dat de samenwerking een (flinke) deuk op loopt. Op het moment dat je het gevoel hebt, dat je goed voor je eigen belangen moet opkomen, verandert het gesprek. Je wordt alerter, gaat anders luisteren en misschien geef je je woorden net even iets meer kracht mee…  Daar reageert de ander dan weer op. En voor je het weet let je alleen nog op de inhoud en je eigen persoonlijke belangen. En schuift het belang van de relatie en het belang van de ander naar de achtergrond. Daar is eigenlijk niets bijzonders aan… Wij mensen zijn sterk gericht op onze eigen belangen. Want als je dat zelf niet doet, wie doet het dan? Zelfs boeddhisten zeggen dat je eerst goed voor jezelf moet zorgen voordat je voor een ander kunt zorgen.

Maar in de emotie en het gevecht voor het eigen belang schieten, is wel onhandig en vaak ook nadelig. Je berokkent immers de samenwerking schade waardoor jullie elkaar meer gaan wantrouwen. Dat hindert de samenwerking waardoor de resultaten minder worden. Je loopt de kans op een neerwaartse spiraal. En dat wil je niet.

Excellent onderhandelen - win win onderhandelen

Overigens is het je terugtrekken of te meegaand reageren ook niet handig. Want dan wordt voel jij je te kort gedaan en ga je de ander wantrouwen. Daarmee komt de samenwerking net zo onder vuur te liggen.

Onderhandelen met behoud van relatie ligt in het assertieve middenveld. Dat vraagt inzicht in het proces, een goede onderhandelingstechniek en plezier in het spel.

Daarom is het belangrijk dat je veel en vaak oefent in de win-win onderhandelingsaanpak zoals die door Fischer, Ury en Patton van Harvard is ontwikkeld. De win-win onderhandelingsaanpak wordt overigens ook wel het ‘principieel onderhandelen genoemd. Voor wie van lezen houdt: in dit boek wordt de methodiek uitgebreid beschreven. Als je er op klikt, kun je ‘m bij bol.com bestellen.

Het onderhandelingsgame; omdat alleen oefening kunde baart 

Juist omdat onderhandelen zoveel emotie, spel en tactiek in zich heeft, is veel oefenen heel belangrijk. Wij hebben daarom een aantal onderhandelingsgames (serious gaming heet dat in jargon) ontwikkeld waaronder het game ‘crisis op het veld’. Het game speelt zich af in de voetbalwereld. Daar hebben we voor gekozen omdat iedere deelnemer zich daar wat bij kan voorstellen. Bovendien spelen emoties vaak een grote rol in de voetbal en dat maakt het voor de deelnemers gemakkelijker om er in mee te gaan.

In het game maken we gebruik van (fake) krantenartikelen, radio-interviews, een opdringerige journalist, ronde tafel overleggen, informele wandelgangen, onverwachte ontmoetingen en officiële netwerkafspraken. De verschillende rollen in het game kunnen allemaal door deelnemers ‘gespeeld’ worden. Soms spelen trainingsacteurs een rol. De trainers treden coachend trainend op. De deelnemers geven vooraf aan wat ze willen oefenen en kunnen tussendoor steeds hun tactiek voorbereiden. Met enige regelmaat worden ze door de trainer|coach uit het spel gehaald voor een ‘balkonmoment’.

Wil je graag meer weten?  

Of een game op maat?
Stuur ons een mail via het informatieveld hiernaast
of bel ons op 06 55 79 78 32

 

 

Laat wat van je horen

*