Persoonlijk meesterschap: groeien en bloeien

Persoonlijk meesterschap. Groeien en bloeien. Jezelf ontwikkelen en van betekenis zijn voor je omgeving.

Drie tips om jezelf en je omgeving blij mee te maken

En….
Goede voornemens gemaakt voor het nieuwe jaar? Of had je die al gemaakt? Of doe je dat elk kwartaal?

Mooi zo.
Het is slim om zo af en toe stil te staan bij wat voor jou belangrijk is. En hoe je daar aan kunt werken.

Wij doen er graag nog een dotje bovenop :-).

Waarom?
Omdat we jou (en jouw omgeving) een bijzonder en waardevol leven gunnen.

Hoe?
Lees onze 3 tips om ook van dit jaar een extra waardevol jaar te maken.

Tip 1. geven loont

Persoonlijk meesterschap

Onderzoeken laten zien dat geven loont. Je geeft je tijd, aandacht, waardering, betrokkenheid, kwaliteiten en deskundigheid aan een ander. Zonder er meteen iets voor terug te vragen. Geven zorgt ervoor dat je er zelf een goed gevoel over krijgt. Geven zorgt ervoor dat je lichaam de bijbehorende stofjes aanmaakt. Stofjes waar je op een natuurlijke manier een goed gevoel van krijgt. Goed voor je eigen lijf en leden. Bovendien, degene die ‘zomaar’ iets krijgt, wordt daar ook vrolijker en positiever van. En geeft (een deel daarvan) weer door.

Dus:

  • Wie zou jij allemaal willen bedanken omdat ze de afgelopen maanden hebben bijgedragen aan jouw werk en jouw leven?
  • Hoe zou je zelf (nog) meer van jouw energie, aandacht en positiviteit kunnen geven? Gewoon, voor de lol van het geven. En soms voor de glimlach op het gezicht van de ander.

Daarbij is het goed om je steeds weer te realiseren dat de omgeving een grote invloed heeft op het gedrag van mensen. En jij bent omgeving voor de ander. Als jij vriendelijk, behulpzaam, respectvol bent is de kans groot dat anderen dat (deels) van je overnemen en jou (en anderen) ook op die manier bejegenen. Zo krijg je een positieve olievlekwerking.

Tip 2. Groeien en bloeien

Op zoek naar goede voornemens? Wat dacht je van deze: Waarin wil jij je graag ontwikkelen dit jaar? Wat wil je leren, oefenen, meer doen, waar wil je beter in worden? Zonder focus en plan geen beweging. Kijk goed om je heen naar kansen en mogelijkheden om te leren en te experimenteren. Natuurlijk ga je vaak met kleine stapjes vooruit. En soms zelfs eerst even achteruit voordat je weer vooruit schiet. Dat geeft niets want… als je over een jaar weer terugkijkt, blijk je toch een heel eind opgeschoten te zijn.

Oh ja, vergeet ook de interessante zijsporen niet. Want je weet maar nooit wat voor boeiende inzichten en vaardigheden je daar ontwikkelt. Gun jezelf dus ook de ruimte om in het diepe te springen en te experimenteren. Want daar ontdek je onverwachte talenten, nieuwe ambities en interessante mensen. En wie weet waartoe dat weer leidt.

Tip 3.  Dankbaarheidsoefening

Op het moment is er op zondagavond een tv documentaire over ‘grenzen’. Op mijn lekkere bank in een warme kamer kijkend naar de 1e aflevering, realiseerde ik me weer hoe goed wij het hier hebben. En hoe snel je dat vergeet. Dus ben ik weer begonnen met de dankbaarheidsoefening. Een oefening uit de positieve psychologie. De simpele opdracht is om elke dag op het einde van de dag terug te kijken en je af te vragen wat je die dag vrolijk, blij, tevreden, positief gestemd heeft. Ook kleine dingen tellen: de zon die scheen, de 1e warme kop thee|koffie van de dag, een praatje bij de koffieautomaat. Als je goed kijkt, merk je dat geluk en plezier een optelsom is van vele kleine dingen op een dag en in een mensenleven.

Wij wensen je een mooi, leerzaam jaar met vele grote en kleine geluksmomenten.

Meer weten over hoe wij je kunnen helpen om jezelf verder te ontwikkelen?

Je kunt meer informatie vragen over onze training/coaching in persoonlijk meesterschap via het contactformulier rechts. Of via 06 5579 78 32.

Meer lezen?

Op deze pagina vind je een overzicht van al onze artikelen.

Delen?

Je kunt via de social media buttons links, dit artikel delen met je netwerk. Wij waarderen dat zeer.

 

Laat wat van je horen

*