Strategisch denken, tactisch doen. Met lichaam en geest.

‘Dat is een pak van mijn hart’, zei mijn broer. Hij had net een goed bericht gehad over een van zijn kinderen. De situatie had hem duidelijk zwaar op de maag gelegen…

In het Nederlands kennen we veel uitdrukkingen waarin lichaam en geest met elkaar verbonden worden. Die uitdrukkingen blijken niet zomaar uit de lucht gegrepen. Veel uitdrukkingen hebben een kern van waarheid die we kunnen gebruiken, ook in strategisch denken en tactisch doen.

Strategisch denken gaat daarmee niet alleen maar om het verzamelen van feitelijke informatie over de situatie. Ook je fysieke gevoel, geeft je signalen om serieus te nemen. Als je haren ergens recht van overeind gaan staan, dan voel je dat letterlijk. Wat betekent dat dan voor wat je op dat moment waarneemt of hoe je denkt over die situatie? En kun je dat met andere waarnemingen onderbouwen?

Ook bij tactisch handelen is je lijf van groot belang. Niet alleen vanwege de signalen die je ontvangt maar ook omdat je je lijf bijvoorbeeld via non-verbaal gedrag kunt inzetten om een situatie te beïnvloeden.

Zo maken we goed gebruik van beide systemen: het brein stuurt ons lichaam aan (je bedenkt wat en zet je lijf er voor in) en wat we fysiek ervaren, beïnvloedt ons brein (je neemt je fysieke waarnemingen serieus en benut ze voor je strategisch denken en tactisch doen).

Hieronder drie voorbeelden.

Instinkers
Op BNR radio hoorde ik iemand van FactCheckers vertellen over recent wetenschappelijk onderzoek over stinkende vis en het effect op ons brein. Van de geur van rotte (dus stinkende) vis wordt je alerter,kritischer en scherper waardoor je er minder ‘instinkt’, dus minder fouten maakt.
Geur is in onze evolutionaire historie een belangrijk zintuig. Als iets smerig rook, konden we het niet eten. Van rotte vis, schijnen we zelfs dood te gaan. Het is dus logisch dat geur ons beïnvloedt. Van rotte vis worden we alerter. Van de geur van sinaasappel worden we rustiger. Dat bleek uit een onderzoek waarbij de geur van sinasappel verspreid werd in een wachtkamer van de politie.

In het zonnetje zetten
Licht heeft enorm veel invloed op ons humeur. Een lichte kamer geeft een positievere kijk situaties (en mensen), schrijft Thalma Lobel in het boek ‘het slimme lichaam’. Licht en donker roepen onbewuste associaties bij ons op. Ons brein koppelt wit automatisch aan zonnig, stralend, licht en zwart automatisch aan donker, zwaar, somber. Bij acquisitie gesprekken doe je dus een licht shirt aan, bij slecht nieuws gesprekken zou je een donker shirt aan kunnen trekken, zodat je boodschap congruent is.

Gebalde vuisten
Met ons lichaam drukken we uit hoe we ons voelen. Als je ruimte in wilt nemen, ga je breed zitten. Als je boos bent, bal je je vuisten. Als je te laat de vergadering binnenkomt, probeer je je klein en onzichtbaar te maken. Je kun je lijf inzetten, om hoe jij je wilt voelen, op te roepen en te versterken. Voorbeeld: stel je bent van jezelf wat te vriendelijk waardoor mensen gemakkelijk over je heen lopen. Dan helpt het om in een gesprek jezelf wat groter te maken (recht op zitten op een hogere stoel), jezelf breder te maken ( je benen naast elkaar, voeten stevig op de grond) en je rechter vuist voor 30 tot 60 seconden te ballen.

Nog wat uitdrukkingen waarmee je aan de slag kunt:

  • De situatie door een roze bril bekijken.
  • Honger maakt rauwe bonen zoet.
  • Door de zure appel heen bijten.
  • Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt.
  • Met de handen in het haar zitten.

De beurt is aan jou

Stuur dit artikel ook door aan iemand waarvan je weet dat die er voordeel bij heeft. Of deel ze op jouw social media.

Ken jij Nederlandse uitdrukkingen waarin lichaam & geest duidelijk met elkaar verbonden zijn?
En heb je een idee hoe je het idee er achter zou kunnen gebruiken?

Schrijf het hieronder. Dan mail ik je als dank twee artikelen. Een over het buikbrein en een over lichaamstrucjes.

Maatwerk

Wij maken altijd programma’s op maat. Dat betekent dat we de ruimte hebben om te werken met groepen vanaf 1 persoon! Trainen en coachen, theorie en praktijk gaan zo hand in hand.

Geïnteresseerd?

Ben je geïnteresseerd en zou je graag meer willen weten wat wij voor je kunnen doen? Neem dan contact op met Wilga Janssen via het contactformulier hiernaast of via 06 55 79 78 32

Laat wat van je horen

*