Strategisch handelen : benut je buitenkant

Strategisch handelen is een mooie samenvoeging van strategisch denken & tactisch doen. Namelijk:

 • Weten wat je wilt bereiken.
 • Snappen wat er in jezelf en om je heen gebeurt.
 • Weten wat je wilt doen en hoe je dat aan kunt pakken.

Een van de aspecten van strategisch handelen is je persoonlijke presentatie. Hoe zet je jezelf neer? Hoe zorg je voor een goede, persoonlijk zakelijke uitstraling? In het artikel besteed ik aandacht aan je buitenkant.

In de volgende artikelen besteed ik aandacht aan:

 • je stem
 • opbouw van je persoonlijke presentatie (je pitch).

Je buitenkant: jouw persoonlijke presentatie en de presentatie van jouw persoonlijkheid

Opmerking over ‘de buitenkant’ liggen in ons land nog wel eens gevoelig.
‘Ik ben nu eenmaal wie ik ben’, ‘al dat overdreven gedoe’, ‘het gaat toch om de inhoud’… het zijn opmerkingen die in onze trainingen|coaching nog wel eens gemaakt worden.

De deelnemers die dit zeggen hebben nog gelijk ook! Wie jij bent, kunnen we aan de buitenkant zien!
Tenminste, dat denken we. Want wij mensen interpreteren jouw buitenkant en hebben aan de hand van wat we waarnemen een mening over je (en jij ook over mij knipoog).

Met andere woorden: de buitenkant doet er wel degelijk toe. De meeste onder ons willen graag een energieke, krachtige en misschien zelfs wel charismatische uitstraling. We willen serieus genomen worden, gewaardeerd worden voor wie we zijn en wat we inbrengen. Daar blijk je dus wel wat voor te moeten doen. Onderzoek laat zien dat we, ook in een gesprek met anderen, nog steeds veel met onszelf bezig zijn en weinig op de ander letten. Om die door jou gewenste aandacht te trekken zul je dus extra moeten investeren. Ook in je buitenkant.

Even wat informatie uit wetenschappelijk onderzoek:

 • Vrouwen met donker haar worden serieuzer genomen dan vrouwen met blond haar. Die worden dan weer aardiger gevonden.
 • Leiders zijn zo ’n 10 cm langer dan gemiddeld.
 • Wie net zoals hoogleraar evolutionaire psychologie Mark van Vugt de foto’s van Amerikaanse presidentskandidaten naast elkaar legt ziet het ook: hun gezichtsvorm is ruwweg hetzelfde. Symmetrisch, recht, mannelijk. Een stevige kaak. (Volkskrant, november 2015)
 • Als een man in een duur pak door het rode licht v.h. zebrapad loopt, krijgt hij meer navolgers dan als dezelfde man een spijkerbroek aan heeft (onderzoek van Cialdini over volgzaamheid)

Nou heb je niet over alle aspecten van je buitenkant meteen wat te zeggen. En een kaakoperatie om meer kracht uit te stralen gaat misschien ook wat ver…

Wil je strategisch handelen? Wat kun je dan vanaf nu wel doen met je buitenkant?

1. Uiterlijk vertoon
Na bovenstaande onderzoeksgegevens is het bijna geen tip meer te noemen: besteed zorg aan je uiterlijk. Pas je kapsel, je haarkleur, je kleding, je sieraden, je schoenen aan wat je wilt uitstralen in de omgeving waarin je werkt aan. Laat je adviseren door mensen met een goede smaak en verstand van zaken. En: als mensen positief op je uiterlijk en uitstraling reageren, geeft dat een boost aan je zelfvertrouwen. Dat versterkt het energieke, krachtige, charismatische effect van binnenuit. Wat wil je nog meer.

Kijk ook goed, hoe mensen die de rol vervullen die jij graag wilt hebben, zich kleden. En kleed je (een beetje) naar die rol. Zo groei je ook in de ogen van de buitenwereld vast naar die rol.

2. Mimiek
Met je gezicht (de driehoek ogen en mond) geef je meteen een eerste indruk: energiek, enthousiast, betrokken of vermoeid en afstandelijk. Dus schud je zelf even wakker en denk aan iets leuks zodat je energiek en glimlachend de ander tegemoet treed.

3. Houding
In je houding willen we graag 2 dingen tegelijkertijd weerspiegeld zien:

 • Je bent ontspannen. Als jij ontspannen bent, kan de ander zich ook ontspannen. Als jij gespannen bent gaat de ander zich ook onrustiger voelen. Een ontspannen houding zie je vooral aan de schouders en aan de benen. Ontspan je schouders (3 keer je schouders 5 seconden optrekken en weer laten vallen). Haal je knieën van het slot en zetten je benen naast elkaar ipv in elkaar gestrengeld.
 • Je bent energiek, aandachtig en enthousiast. Dat merk je vooral doordat het bovenlichaam in het gesprek ‘meedoet’. Je gebruikt je armen om je verhaal te ondersteunen, je luistert aandachtig (je spitst je oren) en je knikt en humt als de ander iets vertelt.

Drie tips waarmee je ook jouw buitenkant kunt inzetten om strategisch te handelen.

Meer?

Wil je leren om strategisch (er) te handelen? Laat je door ons coachen/trainen. Je kunt contact opnemen via het contactformulier rechts of via 06 55 79 78 32
Wil je meer tips lezen over strategisch handelen, strategisch denken & tactisch doen? Lees dan ook dit artikel.

Spreekt dit artikel je aan? Je kunt het met de social media buttons (links) delen.

Laat wat van je horen

*