Strategisch handelen: benut je stem

Strategisch handelen is een mooie samenvoeging van strategisch denken & tactisch doen. Namelijk:

  1. Weten wat je wilt bereiken.
  2. Snappen wat er in jezelf en om je heen gebeurt.
  3. Weten wat je wilt doen en hoe je dat aan kunt pakken.

Een van de aspecten van strategisch handelen is je persoonlijke presentatie. Hoe zet je jezelf neer? Hoe zorg je voor een goede, persoonlijk zakelijke uitstraling? In het artikel besteed ik aandacht aan je stem.

In volgende artikelen besteed ik aandacht aan:

  1. je buitenkant: kleding, houding, mimiek, kapsel
  2. opbouw van je persoonlijke presentatie (pitch).

Want strategisch handelen gaat vooral over jouw gedrag, afgestemd op de situatie en wat je daarin wilt bereiken.

Je stem

Mijn stem? Ik hoor je denken: ja, maar die is toch gewoon zoals die is? Ja, dat is ten dele  waar. En je stem is ook een instrument waarop je met je eigen gedrag invloed hebt. Hier volgen drie tips waarmee je meteen strategisch handelend aan de slag kunt.

Tip 1

Spreek rustig en gebruik pauzes. Als je snel spreekt gaat je stemgeluid bijna automatisch omhoog. Probeer het maar eens uit. En dat terwijl een lagere stem meer impact heeft dan een hogere stem. Bij een rustig tempo spreek je gemiddeld zo ’n 3 tot 4 woorden per seconde.

Tip 2

Hoe je stem klinkt wordt mede bepaald door je ademhaling. Als je hoog en daarmee sneller ademt, gaat je stem hijgeriger klinken. Minder aantrekkelijk om te naar te luisteren dus. Daarnaast laat een hoge ademhaling horen dat je (enigszins) gestrest bent. Dat is strategisch niet heel handig. Bovendien beïnvloedt je de ander. Die wordt ook gestrest(er) van jouw stress. En kan daardoor minder goed luisteren. Wederom strategisch niet handig. Mocht je gespannen zijn, adem dan 3 keer heel rustig uit. Zo zakt je hartslag, wordt je ademhaling lager en klinkt je stem beter. En dus heb je meer effect. Strategisch gehandeld dus.

Tip 3

Gebruik je intonatie tactisch en pas die aan wat je wilt bereiken bij de luisteraar aan. Verhalen klinken levendiger, met meer energie en meer intonatie dan een technische uitleg of een serieuze boodschap. Pas je intonatie ook aan je gesprekspartner aan. Iemand die zelf enthousiast en energiek spreekt zal zichzelf meer herkennen in een gesprekspartner die dat ook doet. En hetzelfde geldt voor iemand die van zichzelf wat rustiger en vlakker spreekt. Ook hier kun je dus prima met je stem spelen.

Drie tips waarmee je ook jouw stem kunt inzetten om strategisch te handelen.
Veel succes.

Meer?

Wil je leren om strategisch (er) te handelen? Laat je door ons coachen/trainen. Je kunt contact opnemen via het contactformulier rechts of via 06 55 79 78 32

Wil je meer tips over strategisch handelen, strategisch denken & tactisch doen? Lees dan ook dit artikel.

De Volkskrant heeft op dit moment (november 2015) een artikelenreeks onder de titel ‘op het tweede gezicht’. De artikelen gaan over het gedrag van mensen met een mooie carrière. Leerzaam. Vooral omdat de meeste van deze mensen, in tegenstelling tot wat veel mensen zullen denken, zichzelf niet heel opvallend profileren. En het zijn ook geen haaibaaien, zilverruggen of andere haantjes. Lezen dus.

Spreekt dit artikel je aan? Je kunt het met de social media buttons (links) delen.

Laat wat van je horen

*