Als ervaren technisch professional bezig met je loopbaan? Zoek je een loopbaancoach? In dit artikel lees je hoe je zelf een goede pas op de plaats maakt.

Je (team)loopbaan: een pas op de plaats om verder te komen

De laatste maand van het jaar is een logisch moment voor een pas op de plaats, voor jezelf en voor je team. De feestdagen nodigen uit tot een terugblik op het afgelopen jaar. Maar ook de plannen, goede voornemens en wensen voor het nieuwe jaar komen aan bod. Want wij mensen kijken ook graag weer vooruit.

Als je voor je baan en loopbaan een pas op de plaats en een plan voor het nieuwe jaar wilt maken, zijn er drie belangrijk items. Samen geven ze input voor goede SWOT analyse: de kansen en bedreigingen op je markt en de sterkten en zwakten van jezelf en/of je team. Voor veel professionals geldt dat ze de kansen op de markt beter kunnen benutten als ze dat samen met collega’s doen. De loopbaan van het team dus! Je kunt dus ook prima samen aan de slag met de vragen die bij elke invalshoek staan.

Hieronder het drietal.

1. Je markt: je klanten en collega’s

De hectiek van alle dag, houdt ons vaak gevangen in het werk dat hier en nu af moet. Gebruik daarom deze maanden rondom de jaarwisseling om wat verder terug en vooruit te kijken. Vragen die daarbij horen zijn:

 • Welke klanten zijn blij met ons (mij) en wat maakt dat dit zo is?
 • Welke klanten zijn minder blij met ons (mij) en hoe hebben wij (ik) dat veroorzaakt?
 • Welke ontwikkelingen zijn er bij onze klanten en bij de klanten van onze klanten?

Ga in gesprek met je klanten en collega’s. Maak deel 1 van de SWOT analyse: een overzicht van de kansen en bedreigingen op de markt.

2. Je vak

In elk vak krijgt de techniek, de robotisering en automatisering een steeds belangrijkere plek. Hoe is dat in jouw vak? Denk aan vragen als:

 • Welke ontwikkelingen in het vak ben je het afgelopen jaar tegen gekomen?
 • Welke ontwikkelingen in je vak verwacht je voor het komende jaar?
 • Welke rol spelen, robotisering, het internet en andere technische ontwikkelingen?

Ga in gesprek met je collega’s en vakgenoten. Vul deel 1 van de SWOT analyse aan met kansen en bedreigingen in je vak.

3. Jij zelf

Je hebt het afgelopen jaar niet alleen maar gewerkt. Je hebt je ook ontwikkeld en nieuwe kennis en vaardigheden opgedaan. Om kansen in je vak en in de markt naar je toe te halen en bedreigingen af te weren, is het belangrijk om zicht te hebben op je eigen kwaliteiten en deskundigheid. Zodat je je daarmee kunt profileren. Denk aan vragen als:

 • Welke opdrachten |klussen | taken heb je het afgelopen jaar gedaan? Waarin ben je daardoor beter geworden? Welke talenten heb je door dit werk verder kunnen ontwikkelen?
 • Voor wie en met wie heb je dat werk uitgevoerd? Welke feedback heb je van hen gehad? Welke kwaliteiten en deskundigheid waarderen zij in jou?
 • Wat liep minder goed in het afgelopen jaar? Wat zegt dat over jou en over de keuzes die je voor het komende jaar wilt maken?

Ga ook hierover in gesprek met je collega’s, vrienden en vakgenoten. Vul deel 2 van de SWOT analyse met je sterktes en zwaktes.

Als het om je eigen baan en loopbaan gaat, is het ook belangrijk om te weten waar je naar toe wilt groeien. Welke doelen en ambities heb je voor je werk, je loopbaan en je leven? Denk aan vragen als:

 • Wat vond je het afgelopen jaar het leukst om te doen? Wat voor werk zou je graag meer naar je toe willen halen?
 • Wat heb je het afgelopen jaar gemist in je werk?

De inzichten die bovenstaande vragen je opleveren moeten natuurlijk verwerkt worden tot een plan dus tot actie. Daar horen de volgende vragen bij:

 • Wat kun je doen om (delen van ) je doelen en wensen in dit nieuwe jaar te realiseren?
 • Waar ga je meteen in de 1e week van het nieuwe jaar mee beginnen?

Je ziet dat wij het belangrijk vinden dat je zelf zoveel mogelijk aan het stuur van je werk en je loopbaan zit. Dat kan alleen als je beslagen ten ijs komt om je jezelf, je klanten, je markt en je vak goed kent en investeert in je eigen ontwikkeling. Op die manier weet je waarmee je jezelf kunt profileren in het netwerk van klanten en collega’s.

Meer weten?

Wij coachen professionals en teams met het richting geven aan hun ontwikkeling en loopbaan. Dan doen we door hen te helpen gericht op zoek te gaan naar de input en deze input terug te brengen tot de meest belangrijke kernpunten waarmee ze concreet aan het werk gaan. Van verzamelen en verteren naar actie!

Heb je zelf tips?

Deel ze met anderen en schrijf ze hieronder op. We verloten onder de schrijvers elke maand een boek over ons vakgebied.
Wil je ons maandelijkse artikel met nieuwe tips liever niet missen? Meld je dan hier aan om ons artikel maandelijks in je mailbox te ontvangen.

Spreken onze tips je aan? Vertel het anderen via de sociale mediabuttons links.

Ben je op zoek naar een ervaren (team) loopbaancoach?

Nodig mij uit voor een oriënterend gesprek via het infoverzoek rechts of 06 55 79 78 32.

Reacties

 1. Cees van de Zande zegt

  Dank Wilga, waardevolle vragen!
  ik ga hier mee aan de slag.
  Is weer nodig om focus te krijgen zo begin van het jaar.
  Zal mij helpen in elke geval.
  Grtz
  Cees

  • Wilga Janssen zegt

   Hallo Cees, met veel plezier gedaan. Het blijft steeds weer belangrijk om het snijvlak van markt, vak en je eigen talenten en ambities op te zoeken. Succes en een fijne kersttijd

Laat wat van je horen

*