Teambuilding: samenwerken…. durf jij er op te vertrouwen?

Teambuilding: durf je de ander in de samenwerking te vertrouwen?

Vanmorgen had ik een telefonisch coachgesprek met een verpleegkundige. Ze werkt in een zelfsturend wijkteam. Ze belde omdat het team in een flinke neerwaartse spiraal zit en zij het nieuwe zwarte schaap bleek te zijn. Wat nu?

Samenwerken in teams en zeker zelfsturende teams, draait om vertrouwen. Wat kun je doen om het vertrouwen (weer) op te bouwen?

David Maister schreef in het begin van de 21e eeuw het boek ‘the trusted advisor’. Een leerzaam en leuk boek voor elke adviseur. In dit boek schrijft hij over de vertrouwensformule. Die formule ontstond aan de hand van onderzoek en zijn eigen ervaringen als adviseur. De vertrouwensformule is niet alleen bruikbaar voor adviseurs. Iedereen die samenwerkt kan ‘m gebruiken om het wederzijdse vertrouwen te versterken.

De vertrouwensformule

vertrouwen =

 

 

 

Wat betekent de vertrouwensformule?

Vertrouwen

Vertrouwen is de basis van de relatie tussen mensen. Vertrouwen heeft de tijd nodig om te groeien. Ook al weet je van jezelf dat je super betrouwbaar bent… de ander moet het zelf ontdekken. Dat kan alleen door echt samen aan de slag te gaan. Zo ontdek je elkaars kwaliteiten, beperkingen, persoonlijkheid, waarden & normen. Juist ‘fouten’ en hoe je daar mee om gaat, laten zien wie jij bent en hoezeer de ander op jou kan vertrouwen. Vertrouwen moet dus verdiend worden. En vraagt een flinke investering van alle partijen. Vertrouwen is natuurlijk op zijn sterkst als het wederzijds is.

Geloofwaardigheid

Maister bedoelt hiermee dat wat je vertelt waar is. Dat je het niet mooier maakt dan het is. Dat je vertelt wat je gaat doen. Dat je collega’s en klanten op de hoogte houdt van wat je doet. Je bent open en transparant dus.

Betrouwbaarheid

Hiermee bedoelt Maister dat je niet alleen zegt wat je doet (geloofwaardigheid) maar ook dat je doet wat je zegt. Dat je je afspraken en beloften nakomt. Dat je consequent bent, voorspelbaar in al je acties.

Intimiteit

Samenwerken speelt zich af tussen mensen. Heel wat fusies en andere vormen van samenwerken stagneren vanwege de onverenigbaarheid van persoonlijkheden. Intimiteit betekent dat je jezelf durft te laten kennen, ook in je minder mooie kanten. Je staat open voor anderen en andere meningen en je laat ook je eigen mening horen. Dat je van elkaar accepteert dat je naast je professionaliteit ook gewoon een mens van vlees en bloed bent.

Ego

Samenwerken kan alleen op basis van vertrouwen. En vertrouwen ontstaat alleen als je bereid bent om enerzijds elkaars ego’s, elkaars belangen en behoeften te kennen en respecteren. En anderzijds om je eigen ego, je belangen en behoeften ook te kunnen parkeren. Dat kan alleen als je je inleeft in de ander, oprecht interesse hebt en actief luistert en LSD’t. Maister heeft ego onder de streep gezet om daarmee te laten zien dat binnen samenwerken een te grote focus op het eigen belang, het vertouwen meteen fors doet krimpen.

De verpleegkundige vertelde dat het gedoe in het team ontstaan was toen een teamlid de afspraken over de planning van de zomervakanties op scherp zette door aan te geven dat ze haar vakantie al geboekt had. Zonder overleg… Wat wel de afspraak was. Natuurlijk had deze collega daar voor zichzelf hele goede redenen voor maar ze was de belangen van de anderen, de afspraken over ‘hoe samen de zomervakantie te plannen’ uit het oog verloren. Omdat vertrouwen te voet komt en te paard verdwijnt, gaf het een hoop gedoe in het team.

Vertrouwen kun je dus laten groeien. Door:

 • Elkaar persoonlijk (face to face) te kennen
 • Elkaar altijd serieus te nemen en met respect te behandelen
 • Haalbare afspraken te maken waaraan je je houdt
 • Je jouw energie richt op wat jij aan waarde toe te voegen hebt. Zowel inhoudelijk als qua sfeer en samenwerking
 • Kortom, je investeert in de samenwerking en in het inhoudelijk met elkaar de klus klaren.

Hans G. Gadamer deed ooit de uitspraak ‘voor een ware dialoog moet je ervan uitgaan dat de ander wel eens gelijk zou kunnen hebben’. Als je dat steeds voor ogen houdt is de kans op een goede samenwerking groot.

Wat kun je met de vertrouwensformule?

Ik gebruik de formule zelf om allerlei situaties in een team te bespreken. Vanaf het begin. Zodat elk teamlid de betekenis kent en het team met elkaar kan afspreken wat de woorden voor hen in houden. Zeker als een team ‘startend’ is, snapt elk teamlid de betekenis en doelen van de vertrouwensfactoren. (Ik ben nog nooit iemand tegen gekomen die het onzin vond.) Je kunt teamleden meteen uitnodigen om zich te laten kennen en om werkafspraken met elkaar te maken.

Daarnaast merk ik dat een relatief simpele ‘formule’ een team kan helpen om soms ingewikkelde situaties met elkaar te bespreken. Zeker als de formule daarvoor al gemeengoed geworden is in het team. Je kunt jezelf en elkaar bijvoorbeeld cijfers geven voor de verschillende componenten. Zo wordt meteen helder hoe elk teamlid het vertrouwen in het team ervaart. En je kunt de verschillende onderdelen van de formule onder de loep nemen om er verbeterafspraken aan te koppelen.

Wil je graag met ons in gesprek over een team en onze teamcoaching?

Neem contact op met Wilga Janssen of Wil Princen via het contactformulier rechts of via 06 55 79 78 32.

Meer lezen?

Op deze pagina vind je een overzicht van al onze artikelen.

En hier kun je je inschrijven om gratis elke maand een artikel van onze hand in je mailbox te ontvangen.

Delen?

Spreekt dit artikel je aan?

Deel het dan met je collega’s, vrienden of bekenden via de sociale media buttons links.

Je kunt ook  via het reactieformulier hieronder reageren of vragen stellen.

Reacties

 1. Helder en boeiend stuk. Hier kan ik wat mee.
  Juul

 2. Jan Schut zegt

  Heel herkenbaar. Ik heb gezien dat collega’s niet bewust zijn van hun egocentrische houding. Alles op alles zetten om hun eigenbelang door te drukken. Niet wetende dat hun vertrouwens positie een forse irreversibele dreun op liep.
  Mijn advies is ” Durf in de spiegel te kijken, en stel jezelf de vraag hoe doe ik het eigenlijk en hoe kijkt een ander tegen mij aan.

  • Wilga Janssen zegt

   Omdat wij mensen de neiging hebben korte termijn te denken, willen we het belang van vertrouwen in de langere termijn samenwerking wel eens uit het oog verliezen. Het is vaak geen bewuste onwilligheid. Maar gewoon een focus op het hier & nu belang.

 3. Jan Schut zegt

  Mee eens Wilga

Laat wat van je horen

*