Team|organisatie vitaliteit en zelfleiderschap

In 2014 hebben HildeGonde Mostert en ik (Wilga Janssen) ruim dertig onderzoeksgesprekken gevoerd over vitale teams en vitale organisaties. Die gesprekken leverden (en leveren) ons heel wat bijzondere, boeiende en bruikbare informatie op die ons helpt bij het doorontwikkelen van de vitaliteitsaanjager.

Een van de onderwerpen die in mijn gesprekken regelmatig aan bod kwam, was de rol van leiderschap bij het versterken en vergroten van de team|organisatie vitaliteit. Niet alleen de rol van de teamleider, manager of directeur kwam aan bod. Juist het belang van leiderschap over jezelf kwam regelmatig terug. Zelfleiderschap in de zin van ‘verantwoordelijkheid nemen en actief positief bijdragen’.

Een van mijn gesprekspartners zei: ‘Ondermijnende type mensen, van die intriganten, die breken de vitaliteit van je team. Systemen etc. kunnen vitaliteit stimuleren of belemmeren. Maar mensen maken of breken de vitaliteit van een groep’.

In andere gesprekken ging het ook over nieuwe organisatievormen. Veel teams ontwikkelen zich naar zelforganisatie/zelfsturing. De hiërarchisch leidinggevende heeft meerdere teams en staat op grotere afstand. Dat je als professional jezelf kunt leiden en zo ook effectief aan het team en de teamdoelen kunt bijdragen, wordt dan nog belangrijker.

Wat zijn nu die aspecten van zelf-leiderschap die de team|organisatie vitaliteit dragen, steunen en versterken? We kwamen in onze gesprekken kwamen tot o.a. deze elementen:

 • Ergens voor willen gaan. Focus, ambitie, doelen voor jezelf en voor het team hebben en je daarvoor inzetten.
 • Een plan hebben, dat ook uitvoeren en verbeteren.
 • Er met volle aandacht zijn.
 • Zelf verantwoordelijkheid nemen voor je eigen aandeel en
 • graag en goed samenwerken om van 1 + 1 een echte 3 of meer te maken.
 • Je zelf kunnen monitoren en bijsturen.

Ik ben benieuwd wat jij, lezer belangrijke elementen vindt van zelf-leiderschap. Schrijf ze hieronder in het reactieveld.

Wat kun je doen om je zelf-leiderschap te versterken?

Ken je zelf.
Ken je drijfveren, je waarden, je talenten, je mindset. Weet waar je kracht ligt, wat je schaduwkanten zijn, waar de grenzen van je kennis en kunde liggen. Het gaat in mijn ogen om wat in het Duits zo mooi ‘Charakterbildung’ genoemd wordt. Je bouwt stapje voor stapje aan je karakter zoals je stapje voor stapje je huis mooier/groter maakt. Dat doe je door de verantwoordelijkheid te nemen voor jezelf, je eigen leven, je eigen keuzes, je eigen daden. Dat kan alleen als je met volle aandacht, wel bewust in het leven staat. Je bent er (gelukkig :-)) je leven lang mee bezig en feedback is altijd welkom.

Ontwikkel en versterk je focus op ‘Wat zou wel kunnen?’ en ‘Hoe kan ik hieraan bijdragen?’.
Dat betekent niet dat je wegloopt voor problemen of lastige vraagstukken. Die zijn er gewoon. Zeker in crisistijden. Kijk vanuit die hier- nu-situatie naar wat je als team wilt bereiken, wat jullie daarvoor als team kunnen doen en hoe jij daar met jouw talenten, kennis, kunde, kennissen en energie aan kunt bijdragen. Er is voor iedereen altijd ‘iets’ bij te dragen!

Van John F. Kennedey is de fameuze uitspraak: ‘And so, my fellow Americans: ask not what your country can do for you – ask what you can do for your country. My fellow citizens of the world: ask not what America will do for you, but what together we can do for the freedom of man.’

Steek je nek uit.
Ik weet het, in je comfortzone is het helder, bekend en vertrouwd. Maar ja, nieuwe kansen, mogelijkheden en contacten liggen meestal net buiten je comfortzone. Gun jezelf de ruimte om nieuwe dingen te doen en te leren. En nieuwe mensen te ontmoeten en je netwerk uit te breiden. Natuurlijk gaat er wel eens wat mis en stoot je je neus. Maar er gaat ook veel goed, je ontmoet veel leuke mensen en je leert een hoop bij. Per slot heb je zo ook leren lopen, praten, fietsen etc. etc. etc.

Van JF Kennedey is ook de uitspraak: ‘Alleen wie het aandurft om te falen, krijgt de kans om te slagen’.

Help elkaar en laat je helpen door mensen waar je vertrouwen in hebt.
Leren en ontwikkelen gaan sneller en beter als je elkaar hierbij helpt. Anderen hebben tips en trucks voor je, waar jezelf niet aan gedacht hebt. Anderen hebben feedback voor je waardoor je de volgende keer net even anders handelt. En, in mijn ogen erg belangrijk, anderen hebben vertrouwen in je mogelijkheden en jou als persoon. En door die stimulans ga je echt groeien en bloeien.

Laat je inspireren.
Zelfleiderschap en de One-Minute ManagerEen leuk boekje over zelf-leiderschap is het boekje ‘Zelf-leiderschap en de one minute manager’ van Kenneth Blanchard e.a.. Ze beschrijven in verhaalvorm hoe een man, beginnend aan een nieuwe baan, leiderschap neemt over zijn eigen ontwikkeling en bijdrage aan het team. De kern: Zelfleiders toetsen niet getoetste aannames, zijn trots op hun machtsbronnen, zijn bereid te leren en werken samen om succesvol te zijn.

 

Heb je zelf tips? 
Deel ze met anderen en schrijf ze hieronder op. We verloten onder de schrijvers het bovenstaande boek.

Wil je af en toe een artikel met nieuwe tips over vitaliteit, zelfleiderschap, samenwerken, adviseren of leidinggeven? Meld je dan aan voor onze nieuwe artikelen.

Spreken onze tips je aan? Vertel het anderen via de sociale media.

Wil je graag training | coaching? Nodig ons uit voor een oriënterend gesprek.

Reacties

 1. Kathelijne Völker zegt

  Hallo Wilga, Gon en Wil, Een toepasselijk artikel op deze grijze winterdag! Juist nu ik niet meer op vaste tijden op kantoor wordt verwacht is zelfmanagement des te relevanter. Mijn tip voor de zaken die minder leuk of lastig zijn: afspraken maken met anderen die in hetzelfde schuitje zitten. Zo geef ik mezelf een extra stok achter de deur. Bijvoorbeeld twee keer per week sporten met de buurvrouw op een vast moment. Maar ook met een goede relatie afspreken dat ik die sollicitatiebrief vandaag naar hem stuur voor feedback en contact met andere werkzoekende om de spirit er in te houden. Zo kom ik de winter wel door! Groeten Kathelijne

  • Wilga Janssen zegt

   Hallo Kathelijne, veel mensen denken bij zelfregie dat je alles alleen moet kunnen. Maar het valt niet mee om jezelf altijd maar weer op te peppen. Jij hebt een betere oplossing gekozen door juist samen met anderen op te trekken waardoor je elkaar kunt helpen. Succes.

Laat wat van je horen

*