Tips voor beter communiceren – deel 2

Ben je op zoek naar tips om een gesprek goed te voeren? Hier vind je deel twee van de tips voor gesprekstechnieken en gespreks-spelregels die je kunnen helpen om van een gewoon gesprek een goed gesprek te maken.

Tip 8
Een glimlach helpt. Zelfs aan de telefoon! De grap is dat die glimlach ook positief effect heeft op je eigen humeur. De meest praktische oplossing die ik ooit hoorde: houd een tijdje een potlood tussen je lippen vast, je mondhoeken gaan omhoog, je humeur ook…

Tip 9
Wees congruent. Laat ook non-verbaal zien wat je bedoelt. Bij ‘begrip tonen’ hoort een andere houding, mimiek en toon dan bij een confronterend gesprek.

Tip 10
Bewaak je grens. Durf positief assertief te zijn. Als iemand jouw grenzen op zoekt laat hem/haar dat dan op een duidelijke maar vriendelijke manier weten.

Tips voor gevorderden:

Tip 11
Wees niet bang voor meta-communicatie. Het kan heel goed werken in een gesprek om af en toe iets te zeggen over hoe de communicatie verloopt of voorstellen te doen over ‘hoe het gesprek te laten lopen’. Voorbeeld: ‘Gaat dit gesprek hoe je het had verwacht of moeten we het over een ander onderwerp hebben?’

Tip 12
Maak je niet druk over positieverlies. Stel vragen over iets dat je niet begrijpt. Meestal is iedereen daar blij mee en win jij er juist aan positie mee. Durf een tegendraadse mening te laten horen. En zoek daarna de gezamenlijke belangen en visies weer op. Durf te vragen…

Tip 13
Wees hard op de inhoud en zacht op de relatie. Besteed veel aandacht aan het goed houden van de relatie zonder in te leveren op de inhoud. Hard(t) dus. Realiseer je dat verwachtingen, belangen, wensen, ervaringen, zelfbescherming vaak een veel grotere rol spelen dan de feiten en de inhoud. Zet de inhoud|de feiten dus in om – liefst gezamenlijke – belangen te realiseren.

Tip 14
Focus op het oplossen van vraagstukken. Oplossen is belangrijker dan argumenteren. Als je merkt dat je in een discussie (= confrontatie dus win-verlies) raakt, ga dan terug naar het probleem en de vraag ‘hoe lossen we het zo op dat we ons er allemaal in kunnen vinden?’.

Ons advies
Kies eerst een van de bovenstaande tips uit om een aantal weken aandachtig te oefenen. Pas als deze vaardigheden goed ingesleten zijn, kies je een volgende vaardigheid om met aandacht extra te oefenen.

Heb je aanvullingen?
Laat het ons hieronder weten.

Vind je dit artikel interessant? Stuur het dan door aan anderen.

 

Laat wat van je horen

*