Tips om je gesprekken met zakelijke relaties een zomerse boost te geven

Zomer: zon, wattenwolken, terras, buiten zijn, salades eten, vakantie vieren… en ook collega’s vervangen, evaluatiemoment met je klanten en collega’s, nieuwe dingen bedenken, je werk herinrichten.

In al die zomerse werktaken is samenwerken en daarmee gespreksvoering heel belangrijk. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de zomer door zijn wat relaxte sfeer het moment bij uitstek is om eens tijd te besteden aan je werkrelaties. Het eerste half jaar zit er immers op. Daarmee heb je een goede aanleiding om met je klanten en je collega’s van gedachten te wisselen.

Waarover kun je het zoal hebben?

In de terugblik kun je het hebben over:
Wat is er feitelijk gedaan en gebeurd het afgelopen half jaar?
Wat heeft het opgeleverd?
Wat heeft je gefrustreerd?
Waar ben je nog steeds blij mee?

In de vooruitblik kun je het hebben over:
Wat wil je realiseren het komend half jaar?
Wat moet daar zeker voor gebeuren?
Waar maak jij je zorgen over?
Hoe gaan we er voor zorgen dat je zorgen geen realiteit worden?
Wat gaat zeker goed komen?
Hoe gaan we op het einde van het jaar onze successen vieren?

 Vijf tips voor een relatie versterkend gesprek

  1. Geef het gesprek alle aandacht die het verdient. Zet je mobiel uit. Bereid je gesprek goed voor door je vooraf in te lezen. Zorg dat je 5 minuten te vroeg bent zodat je kunt acclimatiseren. Focus je tijdens de afspraak op je gesprekspartner en je gesprek.
  2. Heb oprechte interesse en toon die ook. Laat zien dat je graag wil weten hoe zit, waar de ander mee bezig is en wat er allemaal nog meer speelt. Kijk of je de ander ergens mee kunt helpen. Doe dat zonder dat er meteen € tekens in je ogen staan. Langdurige samenwerking draait om vertrouwen, geven en wat terug krijgen. Ga er vanuit dat wat je geeft, ook wel een keer terugkomt. De meeste mensen werken graag samen in een relatie van wederkerigheid en respect (daar schrijven we in het najaar nog een aantal artikelen over).
  3. Stel open vragen en vraag door naar ervaringen, gedachten, beleving, verwachtingen. Zo leer je de ander nog beter kennen. Natuurlijk kun je ook zelf steeds kort iets vertellen over je eigen gedachten en ervaringen. Als jij jezelf laat kennen, zal de ander zich ook gemakkelijker laten kennen.
  4. Luisteren, luisteren, luisteren, luisteren en ….  Zorg dat je zelf niet meer dan 1/3 van de tijd aan het woord bent. Het aardige is dat het je stimuleert om echt goed te luisteren en door te vragen. De ander voelt zich daardoor gezien en gehoord. Dat geeft de samenwerking een boost. Natuurlijk helpt regelmatig samenvatten om de ander te laten zien dat je met aandacht luistert. En het is jouw hulpmiddel om te checken of je de ander ook goed gehoord en begrepen hebt.
  5. Maak concrete samenwerkingsafspraken voor het komende half jaar. Bevestig die per mail en voeg een bedankje voor het gesprek toe. Maak voor jezelf een gespreksverslag en noteer de belangrijke afspraken meteen in je agenda.

Veel plezier met onze tips voor een zomerse ‘werkrelatie boost”.
Regent of sneeuwt het nu? Jammer. Dan heb je een andere aanleiding nodig om je relatie-versterkende gesprekken te voeren :-)

De ‘werkrelatieboost training’

In deze twee uur durende training, helpen we je in een kleine groep ( 4 – 6 deelnemers) om al je relatieverbeterende gespreksvaardigheden aan te scherpen. Denk aan actief empathisch luisteren of juist aan analytisch luisteren. Of aan diepte- en breedte vragen. Ook afstemmen en aansluiten op denkstijlen komen aan bod.

Meer weten?
Meld je met een groepje collega’s aan. Zo geef je de samenwerking met je collega’s een boost en kun je elkaar na de training scherp houden en verder helpen. Wil je graag onze hulp? Mail of bel ons met je vraag op info@dekunstvananders.nl of 06 55 79 78 32

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan.

Wij zijn natuurlijk benieuwd welke tip je het meest aanspreekt. En natuurlijk zijn we ook benieuwd naar je eigen tips. Zou je graag een artikel over een ander onderwerp willen? Ook dat kun je ons laten weten.  Schrijf ons in het reactieveld hieronder.

En stuur dit artikel door aan vrienden of bekenden.

Reacties

  1. Hildegonde Mostert zegt

    Mooie tips. Wat mij het meest aanspreekt (en waar ik zeker nog in kan verbeteren) is na het gesprek voor mezelf gestructureerd notities maken. Heel vaak blijft het me wel bij waar het over is gegaan en toch merk ik ook dat er dan na verloop van tijd een kleuring ontstaat in wat ik me herinner.
    Wanneer ik teruglees wat ik de vorige keer het belangrijkste vond, merk ik ook dat ik veel sneller weer in de ‘flow’ van dat moment ben en kan ik ook makkelijker vragen naar wat er in de tussentijd is gebeurt.

Laat wat van je horen

*