Tips voor strategisch denken en tactisch handelen

Wie er op let, ontdekt dat mensen vaak strategisch denken en tactisch handelen. Vaak gaat om kleine dingen die we zelf heel gewoon vinden:

 • wie kan het over zijn hart verkrijgen om tegen zijn kleuter te zeggen dat de tekening nergens op lijkt… Je wilt een goede opvoeder zijn en je kind zelfvertrouwen meegeven en het tegelijkertijd stimuleren om te leren, oefenen en verbeteren.
 • ‘Je hebt heerlijk gekookt, schat’…  Want dat er voor je gekookt wordt, is nog net even belangrijker dan dat het eten super smaakt. Een leugentje om best wil. Sommige onderzoekers zeggen dat we er zo ’n zeven per dag doen.
 • ‘Goed idee, baas’…
 • Een compliment van een klant, ook aan je leidinggevende vertellen…  want over een paar maanden is de beoordelingsronde weer. En iedereen weet toch dat je werk van de laatste maanden het meest zichtbaar is en meetelt.

Door je te leren (nog) meer strategisch te denken en tactisch te handelen, willen we je helpen om beter waar te nemen en te begrijpen wat er gebeurt om daar vervolgens slim, doelgericht mee om te gaan. Zodat je de realisatie van de doelen van je project of opdracht weer een stapje dichterbij brengt.

Hieronder vind je enkele tips.

 1. Als je een wedstrijd wilt winnen, moet je ook kunnen verliezen. Juist bij strategie en tactiek bepaling is het belangrijk dat je er enigszins relaxt onder blijft. Emoties verkleuren en vernauwen je blik en nog belangrijker: als je emoties je de baas worden, verlies je het overzicht en verlies je flexibiliteit van handelen. Blijf het dus altijd als een – serieus – spel zien dat je met lef speelt. Zo blijf je relaxter.
 2. Laat de tijd voor je werken. Om het speelveld te overzien en het krachtenveld te kunnen analyseren, heb je tijd nodig. Neem die dus. Bovendien: de meeste mensen zijn ongeduldig. Dus helpt rustig afwachten, de kat uit de boom kijken en tot 100 kunnen tellen om te kijken hoe de ander reageert. Bekwaam je dus in de kunst het juiste ogenblik te kiezen.
 3. Een tip uit ‘De 48 wetten van de macht’: wet 34: wees op uw eigen manier koninklijk; gedraag u vorstelijk om ook vorstelijk bejegend te worden. Logisch toch? Wie van zichzelf denkt dat hij niks voorstelt en onbelangrijk is, gedraagt zich daar naar en straalt dat uit. Natuurlijk pikken andere mensen die signalen op en gaan je ook zo behandelen.
 4. Veel beïnvloeding speelt zich indirect af. Indirecte interventies kunnen buitengewoon effectief zijn. ‘Oh, maar dat vindt de directeur zeker geen goed plan’, zei een van de teamleden. Bij het doorvragen ontdekte ik dat die gedachte zich vijf jaar geleden in het hoofd had vastgezet omdat de directeur toen eens gezegd had………….. Zo is het ook veel handiger als anderen jou als geschikte kandidaat voor dat project|die functie naar voren schuiven dan dat je dat zelf moet doen.
 5. Vind mensen interessant. Verdiep je in mensen. In het mensdom in zijn algemeenheid en vooral in de mensen om je heen. Zo leer je begrijpen waar mensen naar verlangen, waar ze van af willen, waardoor ze beïnvloed worden, wanneer ze anderen gemakkelijk volgen, wanneer ze blij, boos, bang of bedroefd zijn. Jezelf en anderen begrijpen, heb je nodig om effectief te kunnen beïnvloeden.
 6. Ken je het interactiemodel ‘De Roos van Leary’ al? Ik-gericht-gedrag heeft de neiging om ik-gericht-gedrag op te roepen. En dominant gedrag roept volgend gedrag op en andersom. Ik-gericht-gedrag kun je bijsturen en soms zelfs inkapselen door de belangen van de ander echt serieus te nemen en op te nemen in plannen en voorstellen.
 7. Een tip uit ‘invloed’: Cialdini onderzoek hoe mensen tot automatische volgzaamheid komen. Een van die aspecten is wederkerigheid. Je wilt wat terug doen, voor mensen die iets voor je gedaan hebben. Ofwel: geven loont…. Realiseer je daarbij dat wat voor jou soms een kleine moeite is, voor een ander een belangrijke stap vooruit is.

Merk je dat je meer zelfcontrole en zelf-bijsturing nodig hebt om je invloed te vergroten? Lees dan dit artikel met tips waarmee je je zelfbeheersing en zelfmanagement kunt versterken.

Heb je zelf tips? 
Deel ze met anderen en schrijf ze hieronder op. We verloten onder de schrijvers elke maand een boek over strategisch denken en tactisch handelen.

Wil je ons maandelijkse artikel met nieuwe tips liever niet missen? Meld je dan hier aan om ons artikel maandelijks in je mailbox te ontvangen.

Spreken onze tips je aan? Vertel het anderen via de sociale mediabuttons links.

Wil je graag training | coaching over dit onderwerp? 

Nodig ons uit voor een oriënterend gesprek. via info@dekunstvananders.nl of 06 55 79 78 32.

 

Reacties

 1. Petra Schoen zegt

  ‘Als je iemand behandelt zoals hij is, zal hij blijven zoals hij is, maar als je hem behandelt alsof hij was wat hij zou moeten en kunnen zijn, zal hij worden wat hij zou moeten en kunnen zijn.’ Goethe

Laat wat van je horen

*