Tips voor effectievere gesprekken

zakelijke gespreksvaardigheden – communicatie – training | coaching voor adviseurs en projectleiders in gesprekstechnieken

Tips voor effectieve gespreksvoering

Ben je op zoek naar tips om een gesprek goed te voeren? Hier vind je gesprekstechnieken en gespreks-spelregels die je kunnen helpen om van een gewoon gesprek een goed gesprek te maken.

Tip 1
Luisteren & kijken is belangrijker dan spreken. Zorg ervoor dat je vooral luistert naar wat de ander zegt en dat je dat goed probeert te begrijpen. Gebruik Luisteren Samenvatten en Doorvragen (LSD).

Tip 2
Onderzoek je aannames. Iedereen heeft aannames (en vaak ook oordelen). Wees je bewust van wat je aannames zijn en stel vragen of klopt wat je denkt. Als je denkt dat je het begrepen hebt en je hebt dat gecontroleerd bij de ander en die vindt dat ook dan ben je in de buurt van elkaar goed begrijpen. Onthoud: Communiceren is zo dicht mogelijk langs elkaar heen praten. (Citaat van Kees van Kooten).

Tip 3
Wees een OEN. (Open Eerlijk en Nieuwsgierig).

Tip 4
Stel vragen, open en gesloten. Wat en hoe zijn de gouden vraagwoorden. Denk aan vragen als: Wat maakt dat u dit wil? Wat moet het opleveren? Of: Wat maakt dat we hiervoor kiezen? Dit soort vragen gaan meer de diepte in en maken duidelijk wat er achter de boodschap van de ander zit..

En? Vind je ze interessant? Welke gesprekstechnieken gebruik je zelf?

Nog meer tips om je gesprekken effectief te maken

Tip 5
Houd het simpel. Dus: korte zinnen, logische volgorde en voor de ander begrijpelijke taal.

Tip 6
Let op non-verbaal gedrag van jezelf en de ander. Non-verbaal gedrag laat vaak zien hoe de je relatie met de ander is, welke (onderhuidse) gevoelens er spelen en wat de ander met je boodschap doet.

Tip 7
Stem af op de ander. Kies woorden die de ander ook gebruikt en stem je spreektempo en je energie op de ander af.

Natuurlijk hebben we nog meer tips voor je op deze pagina.

Ons advies
Kies eerst een van de bovenstaande tips uit om een aantal weken aandachtig te oefenen. Pas als deze vaardigheden goed ingesleten zijn, kies je een volgende vaardigheid om met aandacht extra te oefenen.

Vind je dit artikel ook interessant voor anderen? Stuur het dan door.