win-win onderhandelen (Harvard onderhandelmethode)

Ben je wel eens ontevreden na een onderhandeling? En die ander ook? Vraag je je wel eens af hoe je jouw belangen het best kunt realiseren? Wil je graag beter zicht krijgen op hoe je met de belangen en posities van de anderen omgaat?

onderhandelen-2

Harvard win-win onderhandelen

Dan is onze training ‘Onderhandelen vanuit win-win perspectief’ geknipt voor je. Wij leren je aan de hand van de Harvard win-win onderhandelstrategie hoe je het best onderhandelt. Win-win onderhandelen is een onderhandelingsstrategie waarbij je zowel je inhoudelijke belangen realiseert als een goede relatie met de ander behoudt. Want wat heb je aan ‘winnen’ als de ander je daarna nooit meer wil zien? En wat heb je aan ‘vandaag winnen’ als de ander er alles aan zal doen om je ‘morgen terug te pakken’!

Win-win onderhandelen betekent dat je in situaties waarin verschillen in belangen spelen moet leren die belangen te herkennen, te benoemen en op relatiegerichte manier te overbruggen. Onder andere door te zoeken naar het gemeenschappelijk belang en de verbinding. Soms helpt een ervaren gespreksbegeleider daarbij maar heel vaak moet en kun je dat ook zelf doen.

Daarom de Harvard ‘win-win onderhandelingsstrategie’. We leren je:
Hoe je met een praktisch stappenplan een goede onderhandeling opbouwt.
Hoe je werkt aan een gedegen basis van wederzijds vertrouwen.
Hoe je belangen onderzoekt.
Hoe je creatief oplossingen vindt.
Hoe je gezamenlijk tot een optimale uitkomst komt.
En hoe je met tevreden gevoel naar huis gaat.

PS
In onze training maken we ook gebruik van filmfragmenten. Wie bijvoorbeeld meer wil leren over belangen, posities, tactisch handelen en onderhandelen kan nog eens kijken naar de TV serie ‘Borgen’. Borgen is een Deens politiek televisiedrama van de publieke omroep DR. De drie seizoenen, van elk tien afleveringen, werden uitgezonden in respectievelijk 2010, 2011 en 2013. Onderhandelen is er schering en inslag. Soms is het win-verlies onderhandelen en soms is het win-win onderhandelen. Beiden moet je beheersen. Al is het maar om stevig te staan als onderhandelaar op het moment dat de ander gaat voor ‘jouw verlies’.

Onze coaching en training over strategisch denken en tactisch doen, sluit aan bij het onderwerp onderhandelen. Hier lees je er meer over.