Vitale mensen, vitale teams: passie en samenwerken

vitaliteitsaanjager

Een vitaal projectteam

Vorige week sprak ik bij een van de waterschappen een projectmanager. Ter voorbereiding op de volgende teamdag met zijn managementteam, bespraken we de ontwikkelingen in zijn team en de doelen van de bijeenkomst. Enthousiast vertelde hij over een projectoverleg waaraan alle projectleden (zo’n 30 mensen) deelnamen. Omdat vanwege het slechte weer het middagprogramma in het water viel, hadden ze de middag gebruikt om elkaar te vertellen wat ze nu precies deden in het project. En, vertelde hij vol enthousiasme, het is toch geweldig leuk om zoveel zo’n verschillende mensen vol passie over hun vak en wat dat betekent voor het project te horen vertellen. Het vuur waarmee mensen vertelden, stak andere projectmedewerkers en ook hemzelf aan. Het tilde de groep even uit boven het dagdagelijkse en de ingewikkeldheid van het grote project. Passie en samenwerken. Twee van de kernwoorden voor zijn vitale team.                 

Passie: krijg je er energie van?                        

Het woord passie wordt te pas en te onpas gebruikt. Wat mij betreft staat het voor werk waar je jouw persoonlijke drijfveren, je ambities en talenten grotendeels in kwijt kunt. Werk waar je (meestal) blij van wordt. Werk waar je je ei in kwijt kunt.

Om gepassioneerd te blijven, moet je ook vitaal zijn. Je hebt je fysieke, mentale, emotionele, sociale en zingevende vitaliteit nodig om je werk met energie en passie te kunnen doen. Andersom, als je vitaal bent en je doet langere tijd werk waarin je jouw energie, talenten en passie niet kwijt kunt, verlies je aan vitaliteit.

In ons model en aanpak van ‘de persoonlijke vitaliteitsaanjager’ nemen we passie, persoonlijke ontwikkeling en de mogelijkheden om je ei kwijt te kunnen, mee als een van de onderwerpen. En we kijken veel breder naar alle aspecten die jouw persoonlijke vitaliteit beïnvloeden. En helpen je zo om inzicht te krijgen in de aspecten waarin je meer of minder vitaal en energiek bent.

Als je meer wilt weten over de persoonlijke vitaliteitsaanjager, kun je ieder verder lezen en een gratis quick scan doen.

Samenwerken: krijg je er energie van?

vitale mensen | vitale teams | vitale organisaties

team vitaliteit

 

Passie en persoonlijke vitaliteit zijn enorm belangrijk. Niet alleen voor jou als persoon, ook voor je omgeving. Als jij je vitaal voelt, je werk met veel hart voor de klus en de klant doet, straal je dat uit. Je steekt er mensen mee aan zoals het verhaal van de projectmanager hierboven liet zien. En er is ook een andere kant van die medaille.

Niet iedereen realiseert zich namelijk hoe gevoelig mensen zijn voor de signalen en energie die de omgeving uitzendt. Niet iedereen realiseert zich dat het erg ingewikkeld is je eigen passie en vitaliteit hoog te houden als je in een omgeving zit die de energie uit je zuigt. Daarom vinden we het superbelangrijk om ook met teams aan de slag te gaan. En de teamleden te vragen (ook) naar de vitaliteit van het team als geheel te kijken. Naast de ‘IK-bril’ en de ‘JIJ-bril’ dus ook de ‘WIJ-bril’.

Om teams te helpen om zelf, op een neutrale manier en meer in de breedte te kijken naar hun functioneren, hebben we het model en de aanpak ‘de team-vitaliteitsaanjager’ ontwikkeld. We starten altijd met een vragenlijst waarop teamleden zelf, over 30 verschillende invalshoeken kunnen aangeven hoe zij vinden dat het team functioneert. Wij maken van alle antwoorden een rapportage en leggen die aan het team voor.  Het team kiest, aan de hand van een aantal vragen en opdrachten, met welke onderwerpen ze echt aan de slag willen en bedenken daar zelf bij wie, wat, waar, wanneer en hoe aan de slag gaat. Heel praktisch, concreet en gericht op het versterken van de eigen teamkracht. De energie en vitaliteit van het team stijgt al tijdens de 1e bijeenkomst!

Als je meer wilt weten over de team vitaliteitsaanjager, kun je hier verder lezen. 

Vitale mensen, vitale teams. In onze ogen kunnen ze niet zonder elkaar.

Interesse?

Wil je graag een gesprek waarin we samen het licht laten schijnen op de vitaliteit van jezelf | je medewerkers | je team? Neem dan contact op met Wilga Janssen via het contactformulier rechts of via 06 55 79 78 32.

Wil je meer lezen over vitale mensen, vitale teams?

Kijk dan op deze pagina. Hier vind je alle artikelen van onze website op een rij.

Delen?

Vind je dit artikel interessant genoeg om te delen met relaties? Je kunt het doorsturen via de social media buttons links.