Persoonlijke vitaliteit, succes en zelfmanagement

Dagelijks worden we om de oren gewapperd met mensen die zeer succesvol zijn. Als je de interviews met deze succesvolle mensen leest, dan is hun adagium bijna altijd ‘mijn succes is aan mezelf te danken’. Nou weet ik zeker dat je succes zelf kunt beïnvloeden, maar ook de omstandigheden en je eigen genen spelen een belangrijke rol. Geboren worden in een gezin waar de touwtjes ternauwernood aan elkaar geknoopt kunnen worden, heeft een grote invloed op de start van je leven. En ook je genen en bijvoorbeeld je IQ spelen een belangrijke rol.

Gelukkig blijf er genoeg over waar je wel invloed op kunt uitoefenen. Ik blijf daarom nieuwsgierig om mij heen kijken naar onderzoeken en inzichten over vitaliteit, succes, zelfmanagement en invloed, die ik met je kan delen. Zo kwam ik op het breinsymposium 2014 in Leiden, het boek tegen ‘Grip op je problemen’ van prof. dr. R. Wiers. Hij onderzoekt trainingsmethoden die mensen helpen om van hun verslaving dan wel angststoornis af te komen. Nou zal jij daar niet direct last van hebben (hoop ik). Dus waarom dan toch een artikel over dit boek? Het interessante aan zijn boek is dat het aansluit bij de serieuze onderzoeken over succesvolle mensen. Beide type onderzoeken laten zien dat het leren hanteren van je zelf, ook wel zelfsturing of zelfmanagement genoemd een belangrijke factor voor succes is. En nog belangrijker: een belangrijke factor voor een vitaal en gelukkig leven.

9200000009985226Wiers gebruikt daartoe in zijn boek een hele bruikbare metafoor: die van de ruiter en het paard. Je gedrag is opgebouwd uit dat paard en die ruiter. Het paard is het oudst, heeft een primaire motivatie en reageert grotendeels automatisch en onbewust. De ruiter heeft zich in de loop van je leven ontwikkeld vanuit het paard. De ruiter heeft overtuigingen (bewuste verbale motivaties) en vaardigheden als bewuste doelgerichtheid, doelgestuurde flexibiliteit, impulscontrole, plannen, aandachtscontrole, spanningscontrole en gedachtecontrole. Je ziet dat het om bewuste mentale vaardigheden gaat.

De een wordt geboren met een rustig paard, de ander met een temperamentvol paard. Het ene paard is meer in zichzelf gekeerd, het andere paard extravert. Maar vanaf het eerste moment ontwikkelt het paard zich door alle ervaringen die het opdoet. De een wordt geboren met een ruiter met in potentie veel zelfcontrole en zelfsturing, de ander wordt geboren met in potentie een prikkelgevoelige ruiter. En vanaf het eerste moment ontwikkelt de ruiter zich door alle ervaringen die het opdoet. Voor je persoonlijke ontwikkeling is het dus belangrijk om je paard (je persoonlijkheid, je kwaliteiten en valkuilen, je talenten) te leren kennen en benutten. En het is belangrijk om je ruiter te trainen in alle zelfmanagement- | zelfsturing-aspecten.

Gelukkig kun je ook als volwassene groeien in zelfbeheersing en zelfmanagement. Hoe? Hieronder vind je vijf belangrijke tips uit het boek van prof. Wiers.

Slaap voldoende en ontspan voldoende. Hiermee kun je snel winst behalen. Want je zelfcontrole is veel moeilijker vast te houden als je vermoeid bent.

Ga actief en regelmatig aan sport doen. Voor het trainen van je overtuigingen (= positieve stimulerende gedachten) en zelfcontrole is het belangrijk om op een leuke uitdagende manier je grenzen steeds iets meer te verleggen. Bij joggen kun je bijvoorbeeld met behulp van een app je tijd en tempo bijhouden. Voor veel mensen is dat een uitdagende stimulans. Tegelijkertijd oefenen je in volhouden en grenzen verleggen. Die vaardigheden en de bijbehorende overtuigingen, kun je ook op andere momenten gebruiken. Misschien werken sportmetaforen daarom zo goed in het bedrijfsleven.

Mindfulness en meditatie helpen je om jezelf ‘te betrappen’ op allerlei niet productieve gedachten en te ervaren dat die ook voorbij gaan, zonder dat je er wat mee hoeft te doen. Je leert daarmee onhandige gedachten te verduren en uit te zitten. En je leert om je focus te verleggen naar een ander onderwerp.

Focus op je dromen, doelen en acties. Je bent bereid om meer tijd en energie in het aanleren van zelfmanagement te stoppen als dat een voor jou heel belangrijk doel dient. Je wilt niet meer voor de tv hangen bijvoorbeeld. Je wilt assertiever zijn in overleggen. Je wilt meer invloed. Door die doelen goed voor ogen te houden, wordt het gemakkelijker om de tijd en energie op te brengen die daarvoor nodig is.

Ontwikkel positief helpende overtuigingen. De primaire motivaties (eten, drinken, ergens bij horen, dak boven je hoofd, status, je lekker voelen) horen bij het paard. Maar ook de ruiter heeft motieven. Die zijn terug te vinden in de overtuigingen die iemand heeft. Een overtuiging ‘mijn doelen zijn de moeite waard om na te streven’, helpt je om stap voor stap in de buurt van je doel te komen. Een overtuiging ‘het wordt toch niks’, zorgt ervoor dat je opgeeft voordat je goed en wel begonnen bent. Jezelf moed in praten met positieve verbale suggesties helpt omdat het je stimuleert om iets langer vol te houden.

Zou je nog een stap verder willen gaan? Op www.impliciet.eu biedt de universiteit van Amsterdam in het kader van hun onderzoeken, allerlei gratis trainingen aan die je helpen bij grotere problemen als verslaving, angststoornissen of depressie.

Heb je die extra stap niet nodig maar zou je best wat support kunnen gebruiken bij het ontwikkelen van meer zelfmanagement en zelfsturing? Neem dan contact met ons op.

Vind je dit artikel interessant. Deel het dan met anderen via de sociale media buttons.

Reacties

 1. Linda van der Broek zegt

  Boeiend om paard en ruiter te gebruiken om de samenwerking tussen het bewuste en onbewuste te verbeelden.
  Het spreekt erg aan en je krijgt gelijk beelden bij van jezelf hoe je door het leven stapt of galoppeert.

  • Wilga Janssen zegt

   Waarbij steeds weer de vraag is of het paard ‘uit zichzelf’ galoppeert en waar naar toe dan of dat je als ruiter je paard nog kunt managen.

 2. Hallo Wilga,

  Mooi stuk, jezelf blijven ontwikkelen is wat mij hieruit aanspreekt.

  Voor de vrolijke noot zo laat op de avond komt telkens het nummer “Rawhide” in me op. Hoewel dat, denk ik, meer gaat over de constante beheersing van wat er zoal op je weg komt en de dromen van uiteindelijke doelen.

Laat wat van je horen

*